Érthetetlen az it-biztonsági szakzsargon

Az emberek többsége számára kínai az a szakzsargon, melyet a biztonsági veszélyek leírásában használnak – derül ki a brit AOL által készített felmérésből. Sokan azért védtelenek a támadásokkal szemben, mert fogalmuk sincs arról, hogy pontosan mitől is kellene megvédeniük számítógépeiket. A megkérdezettek húsz százaléka ismerte el, hogy nem tudja, miként védekezhet az internetes fenyegetések ellen – számol be az eredményekről a BBC.

A különféle rosszindulatú programok és csalási trükkök szaporodásával párhuzamosan egyre több szakmai neologizmus szivárgott be a mindennapi nyelvbe. A médiában és a szakemberek nyilatkozataiban gyakran bukkannak fel olyan kifejezések, mint phishing, hátsóajtó program, trójai vagy kémprogram (spyware).

A felmérés szerint azonban a britek 84 százaléka nem is sejti, hogy például a phishing – melyet adathalászatként szokás fordítani – az az átejtéstípus, amikor e-mailben egy hamis, az eredetihez kísértetiesen hasonlító címen elhelyezett honlapra csábítják a gyanútlan felhasználót, ahol adatai – többnyire jelszavak és bankkártyaszámok – megadását kérik tőle. A spyware-ről a megkérdezettek negyede állította, hogy ismeri, ám közülük minden tizedik azt gondolta: ez egy olyan számítógépes program, mely – amolyan magándetektívként – félrelépő párjuk leleplezésében segíthet.

Az AOL biztonsági szakértője szerint a terminusok jelentős része inkább a számítógépes programozók számára beszédes, az otthoni netezőket csak összezavarja. Márpedig ha az internethasználók nem értik a kockázatok magyarázatára használt nyelvet, aligha lesznek képesek megvédeni magukat a támadásokkal szemben. Ugyanakkor a felhasználói tudatosság kialakítása a széles sávú hozzáférések terjedésével egyre fontosabb lenne.

A megkérdezettek 83 százaléka tartott attól, hogy személyes adatai rossz kezekbe kerülhetnek, ám csupán 39 százalékuk hallott már a háttérben megbúvó – és gyakran bizalmas információkat gyűjtő – trójai programokról. A felmérés további meglepő adata, hogy – noha a levélszemét 76 százalékukat bosszantja – a válaszadók 16 százaléka nem tudta: a spam szó kéretlen reklámlevél jelentésben is használatos.

Azóta történt

Előzmények