Húszmillió eurós betárcsázós svindli

Hirdetés

Minden idők legnagyobb betárcsázási visszaélésének ügyében nyomoznak a német hatóságok. A tárcsázóprogramok legalább 50 ezer gyanútlan felhasználót rövidítettek meg, a kár pedig elérheti a 20 millió eurót is. A szálak a nyomozás jelenlegi állása szerint három észak-rajna-vesztfáliai városba vezetnek.

Jóllehet idáig csupán 200 feljelentés futott be a hatósághoz, az illetékesek a károsultak számának – akár százezer főig felkúszó – emelkedésével számolnak. A kár felhasználónként átlagosan 150 euróra rúg, de kirívó esetekben akár az 1000 eurót is eléri.

A három gyanúsított a feltételezések szerint 2003 augusztusáig közel másfél éven keresztül manipulálta Amerikában jegyzett cégnéven a betárcsázásokat, ami percenként közel 2 euróval terhelte meg a felhasználó telefonszámláját. A hatóság, amely német, svájci és osztrák érintettekről is tud, egy internetes oldalon ad felvilágosítást a csalás részleteiről. A nyomozás egyik hátráltatója, hogy az átvert felhasználók nagy része a mai napig nem kereste egykori, horribilis összegekre rúgó számláinak okát.

A betárcsázó program letöltéséről legtöbbször a felhasználó nem tud, azokat akaratlanul és legtöbbször észrevétlenül telepítik számítógépére. A betelepült program aztán egy, általában emelt díjas számon keresztül kapcsolódik az internethez, és a későbbiekben a felhasználó – anélkül, hogy tudná – már minden kapcsolódáskor ezzel csatlakozik a világhálóra.

Azóta történt

Előzmények