Lefagyasztja a mobilokat az új vírus

Egy olyan új mobiltelefon-vírust fedeztek fel biztonsági szakértők, amely telepítés után használhatatlanná teszi a készülékeket. A finn F-Secure a Frontal.A nevet akasztotta a kártevőre, amely a Symbian Series 60 rendszereket futtató telefonokat fertőzi.

A Frontal.A egy hibás betűkészletet telepít a mobilra, amivel eléri, hogy az a következő bekapcsoláskor nem indul újra – egészen addig, míg a fertőzést el nem távolították. A vírus egyben meggátolja új alkalmazások telepítését és eltávolítását, ezért saját – „Kill Saddam By OID500.sis” elnevezésű – programját sem lehet leszedni. A telefon újraindítása után az egyetlen megoldás a féreg eltávolítására a készülék újraformázása, ami azonban az adatok elvesztésével jár – figyelmeztet az F-Secure.

Mint minden mobilvírus, a Frontal.A is csak a felhasználó közreműködésével telepíthető. Ráadásul ez a kártevő nem vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül vagy MMS-ben terjed, hanem fájlcserélő hálózatokon és csevegőprogramokban, tehát csak úgy fertőzheti meg a telefont, ha a felhasználó letölti és maga telepíti.

Azóta történt

Előzmények