Lavinát indíthat az Epic Games Google elleni, trösztellenes győzelme

Az Epic Games nyerte a bíróságon az alkalmazásbolttal kapcsolatos vitát: a bíró szerint illegális monopolhelyzetben van a Google.

A tech szektor jövőjének szempontjából kulcsfontosságú az Epic Games és a Google trösztellenes pere, amelyben az Epic Games azzal vádolta a Google-t, hogy a Play Áruház alkalmazásboltját illegális monopóliumként működteti. A bíróság most minden pontban igazat adott az Epicnek.

Szakértők szerint ha nem változtatnak a döntésen, akkor az az egész alkalmazásbolti gazdaságra lavinaszerű hatásokat gyakorolhat.

A vádak szerint a Google tett azért, hogy eltüntesse a versenytársakat, valamint aránytalanul magas, akár 30 százalékos díjakat vetett ki a fejlesztőkre. Sérelmezték a Play Áruház és a számlázási szolgáltatások összekötését is. A jogorvoslati javaslatokat januárban kezdik megfogalmazni. Van rá esély, hogy az androidos eszközökön több alkalmazásbolt biztosítására köteleznék a Google-t, amely árbevételt veszítene az in-app-vásárlásokon is. Ez ugyan nem hoz annyi pénzt, mint a keresős üzletág, de szimbolikus fontossággal bír.

A mostani döntést hatalmas vereségnek látják a Google szempontjából, ami az Apple-re is sorsdöntő hatással lehet az appok terjesztése és a nyereségek kapcsán. A Google mindenesetre fellebbez, megvédené az androidos üzleti modellt, a felhasználóit és a partnereit. Tim Sweeney, az Epic vezérigazgatója üdvözölte a mostani döntést. Az Epic szerint a döntés igazolja, hogy a Google alkalmazásbolti gyakorlatai illegálisak, visszaélnek monopolhelyzetükkel, hatalmas díjakat csikarnak ki, elnyomják a versenyt és visszaszorítják az innovációt. Az ügyben fontos üzenetek törlésével és más app store-ok blokkolásával is vádolják a Google-t.

A Google tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, a cég szerint árban, minőségben és biztonságban is versenyeznek az Apple App Store ellen. A díjakat is csökkentették, és nem szeretnének felhasználókat veszíteni az Apple javára. Hasonló vádak kapcsán a Match és az USA pedig már megegyezett a Google-lel.

Az Epic az Apple ellen is indított hasonló pert 2020-ban, de ott a bíró alapvetően az Apple oldalára állt 2021-ben. Az Epic fellebbezett, de az Apple is sérelmez egy Epic javára szóló döntést, ami érintené az App Store szabályait.

Azóta történt

Előzmények