Rengeteg embert rúg ki a Google és az Amazon

A Google-nél az Asszisztenst, a hardvereket és a mérnöki csapatokat is érinti a leépítés, az Amazon a Prime Video és az Amazon MGM Studios részlegektől küld el embereket.

A Google közölte: dolgozók százait építi le számos csapatban, és a Fitbit társalapítói, James Park és Eric Friedman és távoznak a költségcsökkentések keretében.

A leépítések érintek az Asszisztenst, de szintén több száz embert küldenek el attól a hardveres csapattól, amely a Pixel, Next, Fitbit eszközökért felel. Az AR-részleg nagyját szintén elküldik, de a mérnöki részlegtől is százak távoznak.

Már a tavalyi év második felében elindultak a hatékonyságot szolgáló változtatások, az erőforrásokat a nagyobb termékprioritásokra fókuszálják. Az átalakítások elbocsájtásokkal járnak együtt, közölték. Azt viszont nem közlik, mennyi embert küldenek el, és mennyien dolgoznak az egyes részlegeknél. 2023 elején mindenesetre 12 ezer állás megszüntetését jelentették be. Szeptemberben 182 381 dolgozójuk volt.

Az Amazon is elküld egy rakás embert

Az Amazon is több száz embert küld el, itt a Prime Video és az Amazon MGM Studios érintettek. Tavaly több mint 27 ezer állást szüntetett meg a cég, azóta újabb lehetőségeket azonosítottak, hogy csökkentsenek vagy leállítsanak egyes befektetéseket, miközben a nagy hatást kiváltó termékeknél és tartalmaknál fokozzák a befektetést és fókuszt – fogalmaznak.

A médiaágazatban agresszívan költekezett az utóbbi években a cég, de a költségcsökkentés általános ebben a szektorban is, ahogyan a reklámok bevezetése és a reklámmentes csomagok drágítása is. Ugyanígy lépett a Netflix és a Disney.

Miután 2022-ben és 2023-ban tömeges elbocsájtásokat tartottak a cégek, most konkrét projekteket és ágazatokat céloznak meg a kirúgásokkal, hogy az erőforrásokat jobban koncentrálhassák, a költségeket csökkenthessék. Az Amazon legutóbb az alexás részlegtől küldött el embereket, de a Twitch részlegtől is kirúgnak állítólag 500-at, az ottani munkaerő 35 százalékát.

Azóta történt

Előzmények