Lefotózott bankkártyák adataival élt vissza

A lebukott elkövető a segítő szándékkal, ám felelőtlenül közzétett képeket használta fel.

Elvesztett bankkártyák interneten megosztott fotóival élt vissza a vádlott – közölte ma a Veszprém Megyei Főügyészség.

Elvesztett és megtalált, majd a segíteni akarás szándékával az egyik közösségi oldalra kiposztolt bankkártyák adatait felhasználva vásárolgatott magának egy nő, aki ellen a Veszprémi Járási Ügyészség 11 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járásbíróságon.

A 25 éves nő az internetes oldalon böngészve vette észre, hogy az elvesztett, majd mások által megtalált bankkártyákat a megtalálók a kártyabirtokos felkutatása reményében sok esetben lefényképezik, a fotót pedig a közösségi oldalon megosztják.

A nő mindezt kihasználva a bankkártyák számára, érvényességi idejére és esetenként a CVC kártyaellenőrző kódra vonatkozó adatokat képernyőfotó készítésével elmentette, majd az adatok felhasználásával 2018 júniusától egészen 2019 májusáig webáruházakból vásárolt, a szolgáltatók pedig a bankkártyákhoz tartozó számlákat terhelték meg a vásárlások összegével. A vádlott egy ízben még egy SZÉP kártya adatait is felhasználta a fizetéshez.

A nő főként ruházati cikkeket vett, de mások bankszámlájának terhére alkalmanként a maga és családja telefonkártyáit is feltöltötte. Cselekményeivel összesen 11 sértettnek okozott különböző, 20 ezer forinttól 650 ezer forintig terjedő összegű kárt.

A járási ügyészség a nővel szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalára és végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabására, továbbá vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt a bíróságnak.

Azóta történt

Előzmények