Hirdetés

Közel négyszáz embert csaptak be internetes csalók

A Pásztói Járási Ügyészség több mint 370 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat egy férfi és különös visszaeső élettársa ellen.

A Nógrád Megyei Főügyészség tegnapi közleménye szerint a vádlottak különböző internetes hirdetési oldalakon és egy közösségi oldal adás-vételi csoportjaiban 2017 júliusától 2019. április végéig eladásra hirdettek meg különféle termékeket, így többek között olyan mobiltelefonokat, játékkonzolokat, számítógép tartozékokat, gyermekjátékokat, mesekönyveket, babakocsikat és ruházati cikkeket, amelyekkel nem rendelkeztek. A termékek képeit az internetről töltötték le és tették hirdetésük mellékletévé.

Hirdetés

A hirdetésekre jelentkező sértettektől a meghirdetett termékek ellenértékét minden alkalommal előre utalással kérték rendezni, és minden esetben ígéretet tettek arra, hogy az utalás megtörténtét követően a termékeket postai úton, vagy futárszolgálattal küldik meg. Azonban miután a lépre csalt sértettek a kifizetett termékek feladásáról érdeklődtek, a vádlottak a hirdetéseiket törölték, a sértettek hívásaira a telefont nem vették fel, és minden platformon elérhetetlenné váltak számukra.

Az általuk elsőként használt számlaszám 2018. júniusi zároltatását követően a vádlottak nem hagytak fel a csalássorozattal: összesen hat új folyószámlát nyitottak, mely számlákra újabb hamis hirdetések feladásával további jogtalanul szerzett pénzösszegeket utaltattak.

A vádlottak az évek során összesen 9,3 millió forintot csaltak ki 373 sértettől. Miután 2019. májusában a férfit letartóztatták, élettársa tovább folytatta a bűncselekmények elkövetését, így további 280 ezer forintot sikerült szereznie még három sértettől.

Az ügy sértettjei csak részben voltak Nógrád megyeiek, az eljárást azonban az együttes elbírálás érdekében – az ügyeket egyesítve – a Pásztói Rendőrkapitányság folytatta le.

Az ügyészség a vádiratában mindkét vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására és közügyektől eltiltásukra tett indítványt. Mivel a nőt korábban már ítéltek szabadságvesztésre ugyancsak csalási cselekmények miatt, így ő különös visszaesőnek minősül.

Az ügy sértettjei közül 250-en kérték káruk megtérítését, ezen túl a vádlottak mintegy 2,3 millió Ft vagyonelkobzásra is számíthatnak, és több mint 300 ezer Ft bűnügyi költséget is meg kell fizetniük azzal, hogy számos, tőlük lefoglalt vagyontárgy visszatartását is indítványozta az ügyészség a vagyonelkobzás és a bűnügyi költség fedezetének biztosítására.

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények