Új hírek a Windows XP második Service Packjéről

A Microsoft egy tegnapi hamburgi sajtóbeszélgetésen újabb részleteket hozott nyilvánosságra a Windows XP hamarosan megjelenő Service Pack 2-jéről – adja hírül a heise online.

Hirdetés

Aki telepített XP rendszerét szeretné frissíteni az online Windows Update szolgáltatás segítségével, annak hozzávetőleg 100 megabájtnyi letöltendő adatmennyiséggel kell számolnia, de ebben az esetben az SP2 komponensei nem használhatók fel később. A frissítés mentéséhez a teljes csomag letöltésére szükség van, ennek mérete kb. 260 MB lesz. Mindazoknak, akik számára a letöltés nem járható út, a Microsoft posta- és csomagolási költségek nélkül megküldi az új Service Packet. A megrendeléshez szükséges címet a vállalat eddig nem bocsátotta rendelkezésre, és a megjelenés pontos ideje sem ismert, de megerősítették, hogy még augusztusban elkészül a frissítés. Az SP2 a kibocsátásig megjelent összes patchet tartalmazni fogja, kivételt esetleg a gyártás közben kiadott hibajavítások képezhetnek.

A Microsoft az "SD3+C" rövidítéssel összefoglalt biztonsági koncepcióját is ismertette. A "Secure by Design" azt jelenti, hogy a vállalat már a tervezés és fejlesztés fázisában igyekszik kizárni a sebezhető pontokat. A "Secure by Default" elvnek köszönhetően végre olyan alapértelmezett beállításokat találhatunk a frissen telepített operációs rendszerben, illetve hálózati alkalmazásokban, amelyek csökkentik a netezőre leselkedő veszélyeket. A "Secure by Deployment" az adminisztrátorok kezébe ad olyan eszközöket, amelyekkel egyszerűsíthető a rendszer frissítése és a szükséges hibajavítások naprakész telepítése. Ezek közé tartozik például a következő év közepén várható ingyenes Windows Update Services. Végül a C betű mögött a "Communications" rejlik, vagyis az ügyfelek biztonsági szempontból fontos patchekről és szoftverekről való értesítésének megszervezése.

A frissítések könnyebb kezelésére is történnek erőfeszítések. A Windows Installer 3.0 révén az egyes foltok mérete csökkenhet, míg a Windows Update 5.0-as verziója révén egyszerűsödik a letöltésük. Installált SP2 esetén a frissítések alapértelmezés szerint rögtön telepítődnek is letöltés után. A Microsoft rendszergazdák és fejlesztők ingyenes oktatását is elkezdte, a redmondiak szerint világszerte máris több mint félmillióan vettek részt a programban.

A biztonság szempontjából kritikus pont maradhat, hogy évekkel az XP kibocsátása után még mindig rengeteg szoftvert használnak, amelyek csak adminisztrátori jogokkal hajlandóak rendeltetésszerűen működni, sőt a több felhasználós környezettel magának az operációs rendszernek is akadnak gondjai.

Azóta történt

Előzmények