Hol lehet olcsón iPhone-t venni?

A PayPal tegnap indította el a szolgáltatás magyar verzióját (a lokalizáció jelen esetben annyit jelent, hogy az angol nyelvű oldalhoz hozzácsatoltak néhány weblapot egy magyar nyelvű tájékoztatóval). Ebből az alkalomból a cég közép- és kelet-európai képviselete kiadta első magyar sajtóközleményét is, mely az önreklámon kívül tartalmazza a vállalat egy felmérését. Az eredmények figyelemre méltóak, ugyanakkor az internetes vásárlástól nem tartózkodókat nem lepi meg, hogy jelentős spórolást lehet elérni, ha a fogyasztó nem Magyarországon vesz meg bizonyos termékeket, hanem megrendeli őket mondjuk az Egyesült Államokból.

Hirdetés

A PayPal a közelmúltban különböző termékek árait vizsgálta meg és hasonlította össze Nyugat és Közép-Európában, illetve az Egyesült Államokban. Az eredmények szerint azonos termékek árai akár 100%-kal is eltérhetnek a különböző országokban. Az Apple iPhone 4 például kártyafüggetlenül körülbelül nettó 100 ezer forintba kerül az Egyesült Államokban, míg ugyanez a modell Magyarországon nettó 200 ezer forint körüli áron, míg az Egyesült Királyságban nettó 135 ezer forint körüli áron vásárolható meg. Az európai árak kevésbé versenyképesek, ami az amerikai dollár árfolyamcsökkenésének is betudható; a szakértők pedig egyetértenek abban, hogy a dollár gyengülése tartósan fennállhat.

PayPal

Przemek Pluta, a PayPal közép- és kelet-európai regionális igazgatója a következőket nyilatkozta az összehasonlítás kapcsán: „Megpróbáltuk a jelentést a lehető legtárgyilagosabbá tenni, ezért több mint ötven online áruház árait hasonlítottuk össze Amerikából, Lengyelországból, Csehországból, Németországból, Romániából, Magyarországról, Görögországból, Portugáliából és az Egyesült Királyságból.”

PayPal

Az összehasonlítás egyértelmű győztese a csökkenő dollárárfolyamnak és az online boltok közötti erős versenynek köszönhetően az Egyesült Államok. Az összehasonlított termékek akár több tíz százalékkal olcsóbban kaphatóak Amerikában, mint Magyarországon. A jelenlegi alacsony dollárárfolyam miatt sok termék ára verhetetlen, még a szállítási és vámköltségek hozzáadásával együtt is megéri innen vásárolni. Például, egy Nikon Coolpix S3000 nettó 12 998 forintba kerül Magyarországon, amely több mint kétszerese az amerikai árnak (ott nettó 6 046 forintnak megfelelő dollárba kerül). Az Apple iPod Touch ára szintén nagyon vonzó: egy 8 GB memóriával szerelt modell az Egyesült Államokban körülbelül nettó 34 ezer forintnak megfelelő dollárba kerül, Magyarországon pedig közel nettó 60 ezer forint.

Azóta történt

Előzmények