Nagyon megdrágulhatnak az elektromos autók akkumulátorai

Egyre magasabb költséget jelent a lítium, az elektromos autókhoz való kínai akkumulátorok árai is megugrottak emiatt.

Miközben általános folyamatként elindult az elektromos autókra való átállás, a kritikusok továbbra is számos faktort emlegetnek problémaként (legyen szó az akkumulátorok gyártásáról, későbbi kezeléséről, cseréjéről, a töltéshez használt energia előállításáról vagy az új járművek egyre magasabb árairól).

Bár gőzerővel épülnek az elektromos autókat és az azokba való akkumulátorokat gyártó üzemek a világ számos pontján, a kritikusok egyik aggodalma most valósággá vált.

Az olyan alapanyagok, mint a lítium vagy a nikkel, jelentősen megdrágultak a Benchmark Mineral Intelligence jelentése szerint.

Mindezek miatt az elektromos autókba való kínai akkumulátorok vételárai is nagyon megugranak, ez pedig teljesen szemben áll azokkal a várakozásokkal, amelyek szerint az ilyen akkuk árai majd jelentősen csökkennek, ha a gyártást idővel sikerül skálázni.

A gigagyárak építése ugyan csökkentette a kezdeti költségeket a BMI szerint, de az alapanyagok komolyan megdrágultak, ez pedig az akkumulátorok költségeit is jelentősen emeli. A lítium-karbonát ára Kínában egy év alatt több mint 300 százalékkal emelkedett, a nagy kereslet miatt szűkössé váltak a készletek. A nikkel-szulfát ára is több mint 30 százalékkal nőtt, majd ebből is hiány alakult ki. A réz-hidroxid ára szintén több mint 80 százalékkal nőtt.

A BMI azt mondja: ha a dél-koreai és a japán gyártók is követik a kínai példát, akkor minden akkumulátor drágulhat. Az elemzők szerint a piacnak talán át kell magát rendeznie, tekintettel az akkumulátorok egyre növekvő költségeire. Pedig az ágazatban minden évben egyre csökkenő költségeket vártak.

Megszólalt az EV-akkuk kapcsán a francia Eramet bányászcsoport is: szerintük Európa még mindig nem fektet eleget az ilyen akkumulátorokba és a beszállítóláncba, emiatt a tervezett gigagyárak alapanyaghiánnyal néznek majd szembe, és kénytelenek lesznek Európán kívül nézelődni.

Azóta történt

Előzmények