Az ón ára miatt aggódnak a gyártók

Több iparágat súlyosan érint az ón drágulása, illetve a hiánya.

Az elektronikában is használt ón ára közel duplája ma az egy évvel ezelőttinek, és az előrejelzések szerint akár az utóbbi harminc év legnagyobb éves áremelkedése is megtörténhet idén – foglalta össze a helyzetet tudósításában a Reuters.

Hirdetés

Az ónnak igen széles a felhasználási területe: elektronika, a közművek, a napelemgyártók, autógyártók, egyéb készülékgyártók stb. Az autógyártókat különösen érzékenyen érinti a drágulás, mivel már több áremelkedés, illetve hiány is sújtja őket: félvezetőhiány, az alumínium és a magnézium árának növekedése (az utóbbiak egyik fő oka az energiaigényes iparágak kínai visszafogása).

Idézik a londoni fémtőzsde (London Metal Exchange – LME) adatait, mely szerint a leginkább forrasztóanyagként használt ón ára idén már több mint 90 százalékkal emelkedett: a múlt héten elérte a 40 ezer dolláros tonnánkénti árat. Egy szakértő szerint a drágulás legérzékenyebben a napelemgyártókat érinti, mivel ezen a piacon a kiélezett verseny miatt a cégek nem tudják áthárítani a fogyasztókra a többletköltséget. Cui Lin, a Nemzetközi Ónszövetség kínai tagja úgy becsüli, hogy a fotovoltaikus termékeket előállító iparágban az ón iránti kereslet idén 15 ezer tonnára emelkedik, szemben a 2019-es 8 ezer tonnával, ám a készletek rohamosan csökkennek (az LME mindössze 1365 tonnára teszi a jelenlegi raktárkészletet), a kereslet jóval magasabb, mint a kínálat, és ez drámai hatást gyakorol az árakra.

A nagy előállítók egy részénél (Malajziában, Indonéziában) exportkorlátozásokat rendeltek el – utóbbi 2024-től teljesen le akarja állítani az ón exportját –, Kínában pedig hiába növelték még e körülmények között a termelést, nem tudnak elegendőt előállítani, és a piacra dobottnak is igen magasra szökött az ára.

Előzmények