A jövő évtől egységes lesz a mobiltöltő Európában

Az Európai Bizottság (EB) tegnap bejelentette, hogy világ vezető mobiltelefon-gyártói megegyeztek abban, hogy támogatják EU törekvését, mely az egységes telefontöltők bevezetését szorgalmazza.

A gyártók és operátorok világszövetsége, a Group Special Mobile Association (GSMA) 17 legfontosabb tagja (köztük például a Nokia, az LG, a Samsung, a Sony Ericsson, az AT&T) idén februárban jelentette be, hogy elindítanak egy kezdeményezést, melynek célja, hogy 2012-re egységes, az Open Mobile Terminal Platform (OMTP) által szabványnak választott micro USB rendszerű telefontöltőt lehessen minden készüléknél használni. Akkor a nagy gyártók sorából még hiányzott az Apple, ám a tegnapi bejelentés szerint most már ők is támogatják a szabványosítási törekvést, mindenesetre a 10 nagy gyártó között, melyekkel az EB megállapodott, már szerepelnek. E 10 gyártó biztosítja az Európában forgalmazott mobiltelefonok 90 százalékát, s bár közülük többen is gyártanak micro USB porttal ellátott készülékeket, ám arra nem vállaltak eddig garanciát, hogy ezek kompatibilisek legyenek más gyártók töltőivel is.

A megállapodást az EB részéről Guenter Verheugen, a vállalkozásokért és az iparért felelős biztos jelentette be, s nagy örömmel közölte, hogy a Bizottság elérte, hogy Európában már a jövő évtől megkezdik az új, egységes töltő fogadására képes telefonok forgalmazását, s végre elindulhat az a folyamat, melynek következtében jelentősen csökkenhet az e-szemét mennyisége, hiszen nem kell majd minden új telefonhoz új töltőt is vásárolni (Európában jelenleg körülbelül 400 millió mobiltelefon található, s évente nagyjából 185 millió új készüléket vásárolnak).

A megegyezés értelmében az univerzális töltő szabvánnyá tétele csak az úgynevezett „data-enabled” (fejlett adatátvitelre alkalmas) telefonokat érinti, a csak hívásra és SMS-küldésre képeseket nem. Az előbbi, okosabb készülékek részaránya a piacon 2010-re várhatóan ötven százalékra nő, s a Bizottság úgy becsüli, hogy a régi telefonokat az emberek három-négy éven belül lecserélik, s addigra már minden telefonhoz az új, egységes töltőt fogják használni. Verheugen kifejezte abbéli reményét is, hogy a kezdeményezés hatására a világ más részein is megindul az egységesítési folyamat.

Azóta történt

Előzmények