Egységes lesz-e Európa digitális jövője?

Nagy-Britanniában a kormányzat nemrég jelentette be nagyszabású kommunikációs fejlesztési koncepcióját, melyről már korábban is szó esett (Digital Britain). Ez önmagában messzemenőleg támogatandó kezdeményezés, ám az Európai Unió mostanában a szokásosnál is aktívabb távközlési biztosa, Viviane Reding aggályait fejezte ki a tervezettel kapcsolatban.

A biztos helyesli a fejlesztést, ám arra hívja fel a figyelmet, hogy a tagországok ne önállóan, egyenként lépjenek előre, hanem összehangoltan, egy közös koncepció jegyében.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Reading elmondta, hogy hiába tiszteletre méltóak azok a törekvések, amelyek a digitalizáció mind magasabb szintjére kívánják emelni az adott országot, a szövetségi keretek miatt roppant fontos, hogy ezek a lépések összehangoltak legyenek, mivel ha nem így történik, akkor olyan különbségek keletkeznek, melyeket később igen nehéz lesz kiegyenlíteni. Szerinte a tagországok polgárainak nagyjából egyszerre kell ugyanazt a minőséget kínálni. Emellett felhívta arra a figyelmet, hogy a megnövekedő sávszélesség csak tovább élezi azt a problémát, melyben az Unió és például Franciaország vagy Nagy-Britannia nem állnak azonos alapon: a közösség nem fogadja el a fájlcserélők olyan szigorú büntetését, a kapcsolat megvonását, amelyet a fenti két ország kormányzata viszont pártolna. Emellett még az sem tisztázott uniós szinten, hogy a hálózatokat birtokló, illetve azokat bérbe vevő szolgáltatók között milyen szabályozások legyenek érvényben (az eddigi uniós törekvések folyamatosan a kisebb, bérlő szolgáltatók versenyhelyzetbe hozását pártolják).

Az bizonyos, hogy az egyes országok egész másképp képzelik el a „digitális államot”: a francia France Numerique 2012-re azt célozza, hogy minden otthonban elérhető legyen az 512 kilobites kapcsolat, a Digital Britain ugyanekkorra 2 megabit/sec sebességet tűzött ki maga elé, míg a németek másképp fogalmazták meg a fejlesztési célokat: a Breitbandstrategie szerint 2014-re az ország háromnegyed részén 50 megabites kapcsolatnak kell rendelkezésre állnia.

Viviane Reding közvetlenül nem nyilatkozott a magyar digitális közműről, mely a brithez hasonló elképzeléseket tartalmaz.

Azóta történt

Előzmények