Hirdetés

Szupernotebookot mutatott be a Dell

Hirdetés

Rengeteg új funkciót pakolt új, vállalati felhasználóknak szánt noteszgépébe a Dell. A tegnap bemutatott Latitude Z több olyan megoldást is felvonultat, melyet ebben a termékkategóriában még nem láthattunk: például ez a világ első laptopja, amely vezeték nélküli akkumulátortöltővel is rendelhető, és amely egy második processzort használ a másodpercek alatt betöltődő instant operációs rendszer kiszolgálására.

A speciális töltő opcionális tartozék, és nem olcsó. A híradások szerint a mérsékelten hasznos, de kétségtelenül jövőbe mutató kiegészítőhöz 199 dollár felárért lehet hozzájutni, a Dell weboldala viszont 398 dolláros extráról beszél. A nem elhanyagolható eltérésre magyarázatot nem találtunk, de az biztos, hogy az elektromágneses indukcióval működő töltő két részből áll: egyrészt a notebookba való és a művelethez szükséges egyik tekercset tartalmazó modulból, másrészt egy, a másik tekercset tartalmazó, viszonylag méretes állványból. A vállalat közleménye szerint vezeték nélkül a töltés pontosan annyi időt vesz igénybe, mint hálózati adapterrel.

A Latitude Z egyik másik nagy nóvuma, hogy tartalmaz egy ARM-magra épülő kiegészítő processzort is – ez futtatja az egyébként természetesen előtelepített Windowszal szállított konfiguráción a Latitude ON márkanéven reklámozott alternatív rendszert. Ez egy olyan Linux-alapú környezet, amely 2-3 másodperc alatt feláll és nagyjából egy okostelefon funkcionalitását nyújtja: tartalmaz böngészőt, e-mail klienst, irodai szoftvereket és támogatja a VPN-t. Ilyen lecsupaszított instant OS-eket régóta kínálnak már a gyártók a PC-ken, arra azonban korábban nem volt példa, hogy ennek kiszolgálására egy dedikált processzort vessenek be.

A Dell szerint az ARM-chip szexepilje a rendkívül alacsony fogyasztás: ha a felhasználó beéri a „B” rendszerrel, akár két napig is használhatja töltés nélkül a notebookot, amely egyébként legfeljebb négy óráig bírja. A vállalat bevallottan kísérletnek szánja a kiegészítő processzoros kialakítást: ha a felhasználóknak tetszik, más modellekben is alkalmazni fogják.

A Latitude Z egyébként alapkiépítésben 16 hüvelyk átmérőjű, 1600 x 900 felbontású WLED kijelzővel, alacsony fogyasztású Intel Core 2 Duo processzorral, 64 GB kapacitású SSD meghajtóval, 802.11 a/g/n szabványú wifivezérlővel, világító billentyűzettel és 4 cellás akkumulátorral rendelkezik, és 2000 dollárba kerül. Izgalmas szolgáltatásai közé tartozik még az EdgeTouch technológia, amely a kijelző szélén található érintésérzékeny interfészt takarja, valamint a FaceAware Lock-Out, mely arcfelismerést alkalmazva automatikusan lezárja a rendszert, ha a bejelentkezett felhasználó magára hagyja a gépet. A legvastagabb pontján 2 centiméter vastagságú, az alapakkuval 2 kilogramm tömegű notebookhoz vezeték nélküli dokkoló is vásárolható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények