A böngészők többsége mindenképp azonosítja a használóját

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) tegnapi sajtóközleménye arról számol be, hogy az általuk vezetett projekt eredményeképp biztosan állíthatják: hiába a sütik tiltása, hiába a proxyhasználat, maguk a böngészők bőségesen elegendő adatot szolgáltatnak a felhasználói szokásokról ahhoz, hogy az, aki akarja, profilt készíthessen egy internetezőről.

Az eredményeket egy általuk létrehozott weboldal, a panoptclick.eff.org látogatóitól szerzett információkra alapozzák. Ha az önkéntes résztvevő ezen az oldalon a „Tesztelj le” gombra kattint, akkor a program leolvassa azokat az adatokat, melyeket a weboldalak általában lekérdeznek a látogatóktól: milyen operációs rendszert használ, milyen nyelven, milyen böngészőt, milyen kiegészítők vannak telepítve stb., majd ezeket összehasonlítja a többi begyűjtött adattal. Eddig körülbelül egymillió mérést végeztek, és azt találták, hogy a fenti adatokból létrehozott konfiguráció-leírás az esetek 84 százalékában egyedi és azonosítható, vagyis rendelkeznek digitális ujjlenyomattal. A jelentés szerint az Adobe Flasht vagy Java plug-int használó böngészők 94 százaléka egyedi és nyomon követhető. Összességében: önmagukban az egyes adatok semmit nem mondanak, ám ha elég sok van belőlük, vagyis a böngésző sok információt küld el, akkor már lehetséges anonim, ám felhasználóra szabott profilokat létrehozni.

Az EFF technológiai csapatának vezetője, Peter Eckersley szerint nagyon nehéz úgy és olyan módon konfigurálni a böngészőket, hogy ne váljon egyedivé a használat, jelen pillanatban az a legjobb megoldás, ha a felhasználó legújabb verziójú böngészők esetében a legszigorúbb adatvédelmi beállításokat választja, esetleg olyan, anonimitást segítő eszközöket is bevet, mint a NoScript vagy a TorButton.

Azóta történt

  • Ujjlenyomatok a böngészőkben

    Hazai kutatók is vizsgálják a rendszerujjlenyomatokat: a feltételezések szerint a passzív nyomkövetés böngészők között, privát módban is lehetséges.

  • A cégek a gyerekekre hajtanak, nem a pornóra

    Az amerikai felmérés szerint az adatgyűjtés sokkal koncentráltabb módon és nagyobb mértékben zajlik a gyermekeknek szánt weboldalakon, mint a felnőtt tartalmakat kínálókon.

Előzmények