Januártól jön az olcsó állami internet

Az alapcsomagot azok igényelhetik, akiknek már legalább egy éve nincs előfizetésük, mivel azokat kívánják támogatni, akik mindeddig nem fértek hozzá a világhálóhoz.

Hirdetés

Minden magyarországi szolgáltató kínálatában elérhető lesz 2017. január 1-jétől a Digitális Jólét Alapcsomag – közölte a Világgazdasággal a Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos által vezetett Digitális Jólét Program titkársága. Az új alapcsomag a tervek szerint mind a mobilinternet-, mind a vezetékesinternet-előfizetések esetén legkevesebb 15 százalékkal lesz olcsóbb az egyes szolgáltatók kínálatában már szereplő legkedvezőbb internet-hozzáférési előfizetési díjaknál.

Az alapcsomag pontos tartalmáról a piaci szereplőkkel folyamatosan egyeztet a titkárság. Az alapcsomagot az a természetes személy veheti igénybe, akinek a megelőző egy évben nem volt mobilinternet-előfizetése, illetve vezetékesinternet-előfizetés esetén az adott lakcímen legalább egy éve nem volt internet-előfizetése. Ezzel azt kívánja elérni a kormány, hogy azok vehessék igénybe az alapcsomagot, akik eddig még nem rendelkeztek internet-előfizetéssel, viszont a Digitális Jólét Alapcsomaggal be tudnak lépni az internethasználók világába, amivel az internetszolgáltatást használók száma ténylegesen bővül.A Digitális Jólét Alapcsomaggal kapcsolatos kormány-előterjesztést várhatóan novemberben nyújtják be.

Az pedig már egyes szolgáltatók tájékoztatójában megjelent, hogy 2017. január 1-jétől 27 százalékról 18 százalékra csökken az internet-előfizetés áfája. Ezzel az ügyfelek átlagosan egyhavi előfizetési díjat takarítanak meg. Az intézkedés megközelítőleg 8-10 százalékos fogyasztóiár-csökkentést jelent, amely összesen 13-15 milliárdos megtakarítást jelent majd az ügyfeleknek 2017-ben. Az internetszolgáltatás áfacsökkentésének bevezetéséhez szükséges valamennyi jogi feltétel adott – tette hozzá a Digitális Jólét Program titkársága.

Azóta történt

Előzmények