Hi​r​de​t​é​s

2018. április 19., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Café blog rovat

Tilos az elnököt szidni az interneten

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Reuters

Azerbajdzsán korábban sem a szólásszabadságról volt híres, de most rátettek még egy lapáttal.

Az azerbajdzsáni parlament tegnap elfogadott egy olyan törvényt, mely szerint bűncselekménynek számít az ország államfőjéről negatív véleményeket közölni az interneten, az előírás megsértői így börtönbüntetésre számíthatnak - írta meg a Reuters hírügynökség.

Azt már jó ideje tudni, hogy a média erős állami kontroll alatt áll Azerbajdzsánban, ám ezt az ott élő, a kormányzattal elégedetlen emberek úgy kerülték meg, hogy a közösségi, szabadon elérhető média felületeit használták ki véleményük kifejtésére. Ez az új szabály azonban ezekre a területekre is kiterjed, így gyakorolva a megfélemlítés eszközét. Már három éve él az a törvény, mely szerint az interneten közölt, „rágalmazásnak” minősített, akár álnéven publikált állításokért börtönbüntetés is kiszabható, ám az különleges, hogy most kiemelték az ország elnökét, akit ezek után semmilyen módon nem szabad kritizálni.

A pontos szabály szerint az, aki szidja az elnököt, az közel ezer dollárnyi pénzbüntetésre, illetve maximálisan három év börtönre is számíthat – akkor is, ha nicknéven, egy fórumban tesz ilyen megjegyzést.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.