Megbüntették a DIGI-t

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma jelentette be, hogy mivel a DIGI Kft. az előfizetők értesítése nélkül, a vállalt határidő előtt, jogsértő módon távolított el egyes televíziós csatornákat programcsomagjaiból, a hatóság büntetést szabott ki a szolgáltatóra.

Hirdetés

A közlemény felidézi, hogy a elmúlt év végén sok DIGI-előfizető adott hangot felháborodásának amiatt, hogy szolgáltatójuk egyik napról a másikra eltávolította a kábel és a műholdas televíziós csomagokból a Discovery-csatornákat.

Az előfizetők védelmében az NMHH hivatalból indított vizsgálatot, hogy kiderítse, a szolgáltató a jogszabályokat betartva járt-e el. A hatóság a vizsgálat során megállapította, hogy a DIGI több szempontból sem a jogszabályoknak megfelelően járt el.

A vizsgálat felfedte, hogy a szolgáltató nem tartotta be saját általános szerződési feltételeit (ÁSZF), amikor a Discovery-csatornákat az általa vállalt határidő előtt, előzetes értesítés nélkül kivette a programcsomagokból. Ezzel azok az előfizetők jártak rosszul, akik abban a hiszemben szerződtek a szolgáltatóval – akár több évre is –, hogy az általuk kedvelt csatornák legalább a szolgáltató által vállalt ideig biztosan a választott csomagban maradnak. Azzal pedig, hogy a változásról nem értesítette őket előre, megfosztotta az előfizetőket attól a lehetőségtől, hogy a változásra felkészüljenek, és még időben egy másik szolgáltatóra váltsanak.

A szolgáltató emellett az NMHH irányában fennálló bejelentési kötelezettségének is késve tett eleget, mivel a programcsomag átalakítását a változtatások bevezetése előtt 30 nappal jeleznie kellett volna a hatóságnak.

A jogsértések miatt a hatóság 5 millió forint pénzbírságot szabott ki, és a DIGI Kft.-t arra is kötelezte, hogy honlapján egy, az előfizetőket tájékoztató közleményt tegyen közzé.

Azóta történt

Előzmények