Csúfos véget ér a Google+

A tervezettnél hamarabb zárják be a Google közösségi oldalát egy nemrég felfedezett hiba miatt. A rés több mint ötvenmillió nem publikus adatait veszélyeztette.

Mint már korábban írtunk róla, minden igyekezet ellenére sem sikerült életet lehelni a Google+-ba, mellyel a cég a közösségi oldalak piacán szeretett volna labdába rúgni. Ezért, és persze a felfedezett biztonsági problémák miatt úgy döntöttek, hogy inkább leszállnak a halott lóról, és 2019 augusztusára bezárják a rendszert. Egy nemrég felfedezett újabb hiba láttán azonban most még ezt a dátumot is előrehozták, és 90 napon belül lekapcsolják valamennyi Google+ API-t, a szolgáltatást pedig augusztus helyett már áprilisban kivégzik.


[+]

Minderre a Google blogjában megjelent bejegyzés szerint azért van szükség, mert egy novemberi frissítéssel egy olyan biztonsági rés került a rendszerbe, amely lehetővé tette harmadik személyeknek is a hozzáférést a felhasználók adataihoz. Bár a bejegyzés szerint nincs nyoma annak, hogy erre sor került volna, és a hibát is orvosolták már, jobbnak látták, ha inkább felgyorsítják a bezárás folyamatát.

A felfedezett biztonsági rés egyébként a cég szerint 52,5 millió felhasználót érintett, és lehetővé tette azt, hogy illetéktelenek profiljuk nem publikus adatait is leolvassák, illetve hozzáférjenek olyasmihez is, amit velük osztottak meg mások – de nem tettek publikussá.

Azóta történt

Előzmények