Átlagosan 4 hónap alatt és 1 millióért bárki szoftverfejlesztő lehet

Észak-Amerikához hasonlóan Magyarországon is egyre népszerűbbek a szoftverfejlesztő szakmát adó tanfolyamok, az úgynevezett coding bootcampek.

A junior szoftverfejlesztők képzésével foglalkozó PROGmasters azokról a fővárosi, magyar nyelvű bootcampekről készített összehasonlítást, amelyek aktív vállalati partnerkapcsolatokkal rendelkeznek az IT-szektorban, így céljuk, hogy a tanfolyamot követően elhelyezkedési lehetőséget is kínáljanak hallgatóiknak. A felmérés eredményeként hat pontban foglalták össze a legfontosabb tudnivalókat azok számára, akik hónapokon belül programozóként szeretnének új karriert kezdeni.

    3 év alatt hatszorosára nőtt a bootcampeken végzettek száma Észak-Amerikában

      Az első bootcampek 2013-ban indultak Észak-Amerikában, és hallgatóik száma öt éve alig haladta meg a 2000 főt. A statisztikák szerint azonban az Egyesült Államokban és Kanadában 2016-ban már csaknem 18 ezren vettek részt az átlagosan 3 hónapig tartó képzéseken.

      A gyakorlatorientált, intenzív képzést kínáló bootcampek a 3-5 éves, jelentős részben elméleti hátteret oktató egyetemi képzések alternatívájaként jelentek meg hazánkban, és a felsőoktatási intézményekkel szemben a gyakorlati programozásra helyezik a hangsúlyt.

      Az itthoni bootcampek hallgatói alapvetően a munkaerőpiacon már tapasztalatot szerzett, általában 21 és 45 év közötti korosztályból kerülnek ki, s többségük semmilyen szoftverfejlesztői előképzettséggel nem rendelkezik.

        Jellemzően 4 hónapos, nappali képzések indulnak

          A hazai bootcampek többsége – így a Codecool, a Green Fox, a METU JUMP, a PROGmasters, a [r]eaktorlabs és a Training360 – csak munkaidőben teljesíthető, nappali képzést kínál. Aki munka mellett szeretné szoftverfejlesztővé képezni magát, annak a Braining Hub csinál 6 hónapos, esti és hétvégi képzést.

          A programozó tanfolyamok 16-18 hétig tartanak, ettől csak a már említett Braining Hub, valamint a Codecool gyakorlata tér el. Utóbbi képzése ugyanis 18 hónapig tart, amely 1 év oktatást és 6 hónap szakmai gyakorlatot tartalmaz. Ennek ellenére a hallgatói nagyjából ugyanannyi időt töltenek az iskolában, mint a 4 hónapos képzések résztvevői, mivel a Codecoolnál csak minden második héten, 9 és 14 óra között van iskolai oktatás, kéthetente pedig otthon tanulnak a diákok.

            Nem könnyű bejutni a hallgatók közé

              A hazai bootcampek többsége erős előszűrést végez azok körében, akik szoftverfejlesztést szeretnének tanulni. Az intézmények felmérik a jelentkezők kognitív készségét, személyiségét, motivációit és AC tesztek segítségével kooperációs képességét is, valamint legalább alapfokú, de inkább középszintű angoltudást is elvárnak a diákjaiktól. A PROGmasters ezeken túl a leendő hallgatók tanulási és programozási alapképességeit is vizsgálja egy programozási felvételi vizsga keretében (amelyhez ingyenes tananyagot biztosít a Java programozás alapjairól).

                A tandíj átlagosan 1 millió forint, de van halasztott részletfizetés

                  A tandíjat tekintve jelentős különbségek vannak a bootcampek között. A képzések díjai az ingyenestől a bruttó 3,5 millió forintig terjednek, ám az oktatási intézmények többsége biztosít a hallgatók számára egy jellemzően 18 hónapos halasztott részletfizetési konstrukciót, amelyet csak az elhelyezkedést követően kell elkezdeni törleszteni.

                  Így akár nulla forint befizetése mellett is elvégezhetőek a tanfolyamok, ám annak, aki a halasztott fizetést választja, általában 1 éves hűségidőt kell vállalnia leendő munkahelyén. Az előre fizető hallgatók viszont több helyen is jelentős kedvezményt kapnak.

                  Egyedül a Training360 kínál ingyenes képzést valamennyi hallgatónak, ennek költségeit ugyanis a leendő munkáltató állja. Viszont amennyiben a diák nem végzi el tanfolyamot vagy nem fogadja el a Training360 vagy partnerei által adott állásajánlatot, úgy ki kell fizetnie a nagyjából bruttó 1,9 milliós tandíjat.

                    Egy bootcampet végzett diák annyit kereshet, mint egy frissdiplomás…

                      „Sokak számára meglepő lehet, hogy egy 4 hónapos bootcampet végzett munkavállaló kezdő fizetése megegyezhet egy egyetemet végzett, frissdiplomás szoftverfejlesztő keresetével, pedig ez a helyzet manapság Magyarországon” – összegez Filep Szabolcs, a PROGmasters alapítója.

                      Az összehasonlításban szereplő szoftverfejlesztő tanfolyamok között ugyanis több olyan is van, amelyik minimum bruttó 350-380 ezres kezdő fizetést ígér a végzett hallgatóknak.

                      „Statisztikáink alapján ráadásul a nálunk végzettek bruttó 350 és 460 ezer forint közötti kezdő fizetéssel indulnak a pályán, és jövedelmük ezt követően a piaci átlagnak megfelelően emelkedik, azaz 2-5 éven belül elérik a bruttó 620 ezer és 1,2 millió forint közötti bért" – teszi hozzá a Filep Szabolcs.

                        …Arra viszont érdemes figyelni, hogy jár-e pénzügyi garancia a hallgatóknak

                          Az itthoni bootcampek gyakorlatilag az összes budapesti IT-céggel kapcsolatban állnak, és az a céljuk, hogy a versenyszférában helyezzék el a végzős diákjaikat.

                          „Ugyanakkor nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy csak az intézmények egy része ad pénzügyi garanciát is arra, hogy olyan munkahelyet talál majd a végzős hallgatóinak, amely a korábban ígért bruttó fizetést kínálja számukra” – figyelmeztet Filep Szabolcs. A fővárosi bootcampek közül a METU JUMP és a PROGmasters a tandíj összegének felére szóló pénz-visszafizetési garanciát ad arra az esetre, ha a hallgató a végzést követő 3 hónapon belül mégsem jut szoftverfejlesztői munkához. A Codecool pedig a teljes képzési díjat elengedi annak a hallgatónak, akinek nem tud álláshelyet biztosítani a másfél éves képzés után.

                          Azóta történt

                          Előzmények