Új hozzászólás Aktív témák
-
opr
veterán
"A felmérésben véleményt nyilvánító ezer tengerentúli HR-es 72 százaléka úgy vélte, hogy a programozóiskolák végzősei ugyanolyan felkészültek és várhatóan ugyanolyan magas szinten teljesítenek, mint az egyetemi diplomával rendelkező programozók."
Azt valahogy elhiszem, hogy a HR-es ugy veli. A takaritokat nem kerdeztek meg? Esetleg a portast? Szomszed neni macskajat? Valakit a marketingrol? Csak mert az O velemenyuk egy programozokent dolgozo ember napi munkajanak a minosegerol kb ugyanannyira relevans.Ne ertsetek felre, en se azt mondom, hogy csak a diplomas programozo lehet jo programozo, sot, en inkabb azt mondom, hogy az is minimum 5 ev kokemeny munka a diploma megszerzese utan (bootcampesnek meg igy tippre inkabb 7-8), de ha egy 6 honapos koder es egy diplomas programozo palyakezdokent ugyanugy teljesit, akkor ott valahol valami Qrvanagy gond van...
szerk:
cami][us #2: Nice, azt eszre se vettem. Akkor ez megmagyarazza, nincs tobb kerdesem.[ Szerkesztve ]
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
cami][us
senior tag
Forrás: PROGmasters
Ennyi.
乇乂ㄒ尺卂 ㄒ卄丨匚匚
-
Narxis
nagyúr
Na akkor ez a vita is el van döntve.
I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.
-
" épp az egyszerű feladatok elvégzésére alkalmas munkavállalók hiányoznak a legnagyobb számban"
He? Mindenhova developer állásokat látok, lehetőleg spec. tudással... Meg automatizálási szakirányú szoftverek ismeretét...Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty
-
dajkopali
addikt
igen, az egy nagyon fontos szegmens, ott is hatalmas a munkaerőhiány
de ha tömegesen, kiterjesztetten nézed az IT-világot, a cégek, főleg a kkv-k számára nem ők kellenek, számszerűen sokkal több alacsonyabb képzettségű informatikust keresnek: egy működő, beállított rendszerhez nem találnak rendszergazdákat[ Szerkesztve ]
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
Béééla
őstag
Sokkal inkább időben kéne a kis kockákkal foglalkozást, nem focira és zongorázni küldeni. Itt az EU code week, tessék a gyerekeket elvinni a programokra, akár 10 évest is! Onnan lesz ideje a tudásnak beérni. A másik fele, hogy ne olyan tanárhoz járjon, aki akkor tanulja prog 1 címszóval a kódvetést...
Bélabá
-
Silεncε
őstag
Tehát akkor én most fölöslegesen ülök az egyetemen, el kéne mennem inkább egy ilyen gyorstalpalóra, ahol kódert képeznek belőlem? Szólhattak volna hamarabb is...
-
dajkopali
addikt
ez a dolog nem erről szól
hihetetlen kiterjedt lett az IT-világ, elképesztő a szegmentálódás, ami azt jelenti, hogy szinte önálló univerzum, ahol segéd- és szakmunkásokra épp úgy szükség van, mint magasan képzett programozókra: mindenkinek megvan a maga helye
most abban a fázisban vagyunk, hogy a digitalizálódás terjedése miatt a legtöbb területen munkaerőhiány lépett fel, érthető módon
ki fog ez alakulni, olyan ez, mint a nagy építkezések korában: kellett kőműves is, meg építészmérnök is[ Szerkesztve ]
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
Clorf
tag
Érdekes, én 2 éve végeztem el egy "Informatikai rendszergazda" OKJ-t és kb ezalatt az idő alatt 3 helyet találtam ahol nem kértek 1-5 év szakmai tapasztalatot + a szokásos "legyél profi ebből és ebből".
Ennél csak az számomra a szomorúbb, hogy a gyakornoki helyekre meg 99% csak egyetemistákat keresnek (azokat is "érjél rá napi 8h-t").
Na mind1, egyéni szoc problémám.
"The Morru'Khan is not satisfied with your peformance"
-
Narxis
nagyúr
Az OKJ-kel az a baj, hogy kevés a gyakorlat de attól függetlenül simán jelentkezhetnél olyan állásra is ahol szakmai tapasztalatot kérnek. Mit veszítesz vele? Simán lehet, hogy attól függetlenül behívnak egy beszélgetésre, elvileg munkaerőhiány van.
I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.
-
Clorf
tag
Igen küldözgettem, felraktam az összes "fejvadász" céghez meg minden. Semmi válasz. Az egyik ilyen "fejvadásszal" el is levelezgettem, kiderült, hogy igen...
(a), A cégek többsége kéri a (visszakövethető) szakmai tapasztalatot, van ahol csak a versenyszektorban szerzett számít
(b), nekik az nem számít hogy PC-n, otthoni kliens(ekkel) mint tudsz művelni. Nekik olyan programokkal szerzett tapasztalat kell ami "céges" mint pl "Google for business" és még sorolhatnám.
(+1), nem érdekli őket hogy az általuk igényelt tudást otthon (szerintem) nem lehet megszerezni, én legalább is nem tudok elképzelni egy n+1*2 szegmentált hálózatot amin olyan szolgáltatások és erőforrások vannak amiről nem is hallottam (de ez nem jelenti azt hogy nem tanulnám meg).
Ó és igen az is külön "vicces" volt hogy 2 ről 1 évre levitték az OKJ képzés idejét, belerakták a fél munkatörvénykönyvét, "projekt menedzsment" és minden Olyimpuszi száraz anyagot amit csak tudtak. 21 emberből 10en vizsgáztunk sikeresen, btw.
"The Morru'Khan is not satisfied with your peformance"
-
Cathfaern
nagyúr
Egyébként létezik olyan képzés amelyik elvégezhető akkor is ha nem Bp-n lakik az ember? Egy ismerősömet érdekelné, de nem Bp-n lakik (~3 óra autóút), felköltözést se tudja megoldani. Ahogy próbáltam keresgetni neki csak olyanokat találtam amik vagy full nappalis képzés, vagy ha munka utáninak hívják is, akkor is heti 3x fel kéne menni Bp-ra, ami érthető okokból nem igazán működik így. Szóval vagy olyan kéne ami hétvégén van, vagy ami nem Bp székhelyű (hanem mondjuk Győr, vagy más Nyugat-Magyarországi megyeszékhely). Nem muszáj ennek ilyen bootcampes "2 hét múlva 500k-t keresel" verziónak lennie, de nem is valami bullshit "megkapod az OKJ-s papírt, de nem sokat tanulsz" képzés kellene... (mert utóbbit megint csak találni)
-
Clorf
tag
válasz
#80123904 #12 üzenetére
Érdekes, én úgy érettségiztem, hogy vagy az első vagy a második olyan évfolyam voltunk ahol bevezették a közép-emelt típusú érettségit, de sebaj van egy másik használhatatlan OKJ-m (multimédia fejlesztő, kellet a pont a főiskolához).
A slussz poén:
Nem voltak hajlandóak ennél a rendszergazdai OKJ nél beszámítani a korábbi OKJs szintén felsőfokú tárgyaimat, mondván hogy 2010 elötti és így jogszabályilag nem lehetséges (amikor 2006-08 as anyagokat kaptunk, semmi szerver specifikus dolgot pl "IBM AS/400" amit egy hirdetésben láttam és Google-öztem ki).
De az államilag elismert középszintű nyelvvizsgámat sem fogadták el, cserébe legalább az angol egy 3 órás vicc volt.
noPublicFG,
A biztatást köszönöm, láttam már csodát:
Finnországban lett volna a semmi közepén egy szigeten (Mariehamn) kezdő IT meló, ahol a hirdetésben leírták hogy nem full profikat keresnek (de + ha van tapasztalatod).
70x túljelentkezés, de legalább vissza jeleztek hogy "nem nyert", Itthon ilyet nem szoktak óhajtani a kedves munkavállaló jelölttel."The Morru'Khan is not satisfied with your peformance"
-
azbest
félisten
Láttam már példát rá, hogy programozás nélkül elvégzett valaki egy bsc programozó szakot. Már követelmény szerint is szinte minden beadandót elhagynak az egyik helyen. Szóval nagyban függ attól, hogy hova jársz és mikor.
(#10) Narxis
ez is nagyban függ attól, hová jársz okj-re. Voltam több helyen is. Az egyiknél, programozó okj-n sokkal több gyakorlat volt és sokkal alaposabb, mint az egyetem első 2 évében. Adatbáziskezelés kapcsán pedig ég és föld volt a különbség az adott okj javára. Máshol, másik képzésen meg semmi sem volt, mert oda inkább szoftverüzemeltetői ismereteket szántak.(#12) izd6583sawoe
annó számtech programozó okj egy éves képzésre helyben érettségizett szakközepes, vagy szoftverüzemeltető okj volt a beugró. A szoftverüzemeltetőt meg csak vizsgára menéssel szereztem meg hozzá, mint kiderült, pont a megcélzott iskola oktatói voltak a vizsgabizottségban is. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárkinek ment volna így, a középsulimban benne voltam a keménymagban, akik a géptermekben éltekEz programozó suli volt anno a legjobb élményem iskola kapcsán. Sajnos azóta úgy tudom beolvasztották több más intézménnyel együtt. Szolnokon.
(#15) Clorf
a kreditrendszer, meg a beszámítás itthon teljes káosz. Annó egyetemi jelentkezléseknél ugyanoda, négy alkalommal négyféleképpen számítottak vagy nem számítottak be korábbi végzettségeket, érettségi jegyeket. A legutolsó alkalommal, amikor végül beintettem, központilag elutasították a jelentkezést azzal, hogy a számítástechnika érettségim túl szakmai, s csak az informatikát fogadják el, mint általános művelő tárgyat. Mindamellett, hogy szoftverüzemeltető, számtech programozó és gazdasági informatikus II okjm is vanKözben az adott egyetem r&d csapatában dolgoztam alkalmazottként, csak gondoltam szabadidőmben (naív) majd talán megszerzem a diplomát.
Viszont, programozó helyett simán felvettek volna a gazdaság informatikus szakra matek+töri érettségivel. A képzés első két éves tárgyai nagyban fedik egymást. Mindkettőt telerakták matekkal[ Szerkesztve ]
-
Silεncε
őstag
Az SZTE-n koptatom a padokat már egy ideje, itt azért vannak beadandók. Nyilván vannak itt is olyanok, akik megíratják másokkal, csak nem tudom, az ilyen mire számít majd ha kikerül az egyetemről. A munkahelyen is majd fizet valakinek, aki megírja helyette? Szerencsére a legtöbb ilyen azért kihullik viszonylag gyorsan.
[ Szerkesztve ]
-
snecy20
veterán
Ilyen már volt egyszer az ezredforduló után 2-3 évvel, hogy mindenki kocka akart lenni!
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Pont ilyen üzemeltetős állásokat nézek,itt Fehérvár környékén nincs. 2 interjún voltam, egyik nem volt szimpi, másiknál sokallták a bérigényem - pedig azért van úgy 8 év tapasztalatom local supportban (+ még sok hasonló év) - és úgy, hogy nem is kértem igazán sokat (piaci átlag alatt kicsivel.
Lehet, hogy Pesten hiány van, de vidéken inkább túlkínálatot látok ilyen talpas infósból. Ahogy látom, minden cég inkább nem fizet ilyesmiért, vagy kiszervezi.
Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty
-
Jaja, meg azt is elfelejtik, hogy a nagy fizut pár speciális tudású senior kapja, a többiek kevesebbet
@Clorf : Az még a laza, ha a Google üzleti cuccai kellenek. Speckó ügyviteli szoftverek, SAP, esetleg valami combosabb Unix...
[ Szerkesztve ]
Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty
-
Feketelaszlo
senior tag
Ha profi is leszel egy adott területen, nem sokat fog érni, ha esetleg az adott iparág felhagy a használatával - ami a technológiai változások ütemét tekintve akár pár év alatt is bekövetkezhet. A cégek nem programozókat és informatikusokat keresnek, hanem programozókat és informatikusokat akik már belépéskor ismerik az általuk használt nyelveket és rendszereket.
-
davudhunters
csendes tag
válasz
Cathfaern #25 üzenetére
Én is hasonló helyzetben vagyok mint az ismerősöd. Meló mellett az intenzív tanfolyamok kilőve, plusz ott a távolság is ami miatt maximum egyedül a Codecool jöhetne szóba (ha nem dolgoznék).
Egyetlen opció amit találtam az a különböző online tanfolyamok. Havi díjat fizetel hogy elérhesd az anyagokat, és akkor tanulsz amikor ráérsz, de vannak ingyenesek is.
Udemy (fizetős): https://www.udemy.com/courses/it-and-software/
Freecodecamp (ingyenes): https://www.freecodecamp.org/
Codeberry (magyar és fizetős): https://codeberryschool.com/hu/Én most a Codeberry tanfolyammal foglalkozok, plusz a freecodecamp-el.
A Codeberry tanfolyam végén segít az elhelyezkedésben is, plusz vannak mentorok akiktől kérdezhetsz ha elakadsz valamiben (a Dinnye csomagban)"Az élet olyan, mint egy nyári ruha mellénye: rövid és céltalan."
-
Narxis
nagyúr
válasz
davudhunters #29 üzenetére
Dinnye csomag
amúgy ezek tényleg jók, nem hülyeség itt elkezdeni.
-
válasz
davudhunters #29 üzenetére
"és akkor tanulsz amikor ráérsz"
Ennek pont ugyanaz az előnye és a hátránya. Ha nem vagy elég motivált, akkor nem fogsz haladni semennyire vele.
-
davudhunters
csendes tag
Ezt nem vitatom, de sok ember munka mellett nem tud elkezdeni egy pesti intenzív bootcamp-et, ráadásul kell annyi félretett összeg amiből megélsz a program ideje alatt. Codecool tán több mint 1 éves tanfolyam. Persze vannak 3-4 hónaposak is, amire még tán félre lehetne tenni, de azoknak meg kérdéses a minősége.
Codecool nagyon érdekelt, mert az elméleti anyagos 1 év után még van fél év gyakorlati idő a cégnél.
Szerintem akinek meg nincs motiváltsága az online tanfolyamhoz, az a intenzív tanfolyamokon is hamar kidőlne.
Én fejembe vettem, hogy minden nap legalább fél órát-órát foglalkozok ezzel.[ Szerkesztve ]
"Az élet olyan, mint egy nyári ruha mellénye: rövid és céltalan."
Új hozzászólás Aktív témák
it Egy felmérés szerint átlagosan 50%-kal nő azok fizetése, akik négy hónap tanulás után programozóként helyezkednek el.
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: Devops Team Kft.
Város: Budapest