Tízszeres a túlkereslet a programozóiskolák diákjaira a hazai IT-szektorban

Egy felmérés szerint átlagosan 50%-kal nő azok fizetése, akik négy hónap tanulás után programozóként helyezkednek el.

A programozást tanító „gyorstalpalók” megítélése meglehetősen szélsőséges még ma is Magyarországon. Az ellenzők felvetik, hogy ennyi idő semmire sem elég, kizárt, hogy felkészült szakemberek álljanak munkába. Ezzel szemben a pártolók azt hozzák fel, hogy e tanfolyamok célja nem a csúcsprogramozók pályára bocsátása, hanem bizonyos rutinfeladatok ellátására alkalmas, a későbbiekben tovább képezhető szakemberek munkába állítása, mivel a kiterjedt és sokszínű IT-világban épp az egyszerű feladatok elvégzésére alkalmas munkavállalók hiányoznak a legnagyobb számban.

Erről az állapotról és jelenségről készített nemrég felmérést a junior szoftverfejlesztők képzésével foglalkozó PROGmasters, és összességében azt találták, hogy az itthon az elmúlt három évben hússzorosára bővült „coding bootcamp” nagyon bejön, sőt még így is kielégítetlenek maradnak a munkaadók igényei – a jelenlegi hallgatók számának tízszeresére volna igény. Összegzésként azt is leírják, hogy a tanfolyamokat elvégzők fizetése a korábbihoz képest ötven százalékkal emelkedik, a munkaadók elégedettek a felkészültségükkel.

Az USA-ban és Kanadában indult hat éve

Ezekben az észak-amerikai országokban irdatlan sebességgel nő a bootcampek népszerűsége és hallgatói létszáma: „A tendencia Magyarországon is hasonló: míg a hazai bootcampek végzőseinek száma 2015-ben alig haladta meg a 20 főt, addig idén már több mint 500, míg a piaci várakozások szerint 2019-ben nagyjából 750 diák kezdhet néhány hónap tanulás után új karriert programozóként” – mutat rá a PROGmasters jelentése. Az iparágat jellemző munkaerőhiány miatt azonban a cégek körében ennél is jóval több programozóra lenne igény.

Itthon is átlagosan 50%-kal nő a fizetése azoknak, akik programozónak állnak

A Course Report szakmai portál által az Egyesült Államokban működő programozó-iskolák volt hallgatói körében készített felmérés szerint, az 1450 megkérdezett átlagosan évi 46.974 dollárt (azaz nagyjából 13 millió forintot) keresett korábbi szakmájában. Ugyanezek a válaszadók a néhány hónapos bootcampek elvégzése után – junior programozóként – már 50 százalékkal magasabb, átlagosan évi 70.698 amerikai dolláros (tehát mintegy 19,5 millió forintnak megfelelő) kezdő fizetést vittek haza 2017-ben.

A PROGmasters statisztikái szerint a náluk végző diákok fizetése hasonló mértékben növekszik a 4 hónapos tanfolyam befejezése után: volt hallgatóik szoftverfejlesztőként havi bruttó 350 és 460 ezer forint közötti kezdő fizetésre számíthatnak, ami nagyjából másfélszerese korábbi jövedelmüknek.

A TechRepublic informatikai hírportál cikkében idézett, ezer – amerikai IT-cégeknél dolgozó – HR-szakember körében elvégzett kutatás szerint, a megkérdezettek 80 százaléka alkalmazott már bootcampet végzett diákokat, és ezek 99,8 százaléka ismét megtenné ezt. A felmérésben véleményt nyilvánító ezer tengerentúli HR-es 72 százaléka úgy vélte, hogy a programozóiskolák végzősei ugyanolyan felkészültek és várhatóan ugyanolyan magas szinten teljesítenek, mint az egyetemi diplomával rendelkező programozók.

A coding bootcampek egy része nemcsak a képzést, de végzett hallgatói elhelyezkedését is biztosítja hazai vagy külföldi informatikai cégeknél, ráadásul garantált, akár minimum bruttó 350 ezer forintos kezdő fizetésért, ami megegyezik az egyetemet végzett, frissdiplomás szoftverfejlesztők munkabérével.

A hazai bootcampek hallgatói jellemzően a munkaerőpiac különböző területein már tapasztalatot szerzett, 21 és 45 év közötti korosztályból kerülnek ki - jegyzi meg a PROGmasters, amely nemrég készített egy piaci körképet a fővárosi, magyar nyelvű programozóiskolák árairól, képzési rendszeréről, felvételi feltételeiről, illetve a várható fizetésekről és az iskolák által kínált garanciákról.

Azóta történt

Előzmények