Hirdetés

2019. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) #80123904


#80123904
(törölt tag)

baromság, kivéve ha wordpress és pistike bt szintű php fejlesztőket generálnak (azok viszont nem keresnek br 360-at)

[ Szerkesztve ]

(#2) CoRt3z válasza #80123904 (#1) üzenetére


CoRt3z
(tag)

Szia!
Egy éve még kódot sem láttam, ma már Budán dolgozok egy szoftverfejlesztő cégnél, mint junior javafejlesztő!
Január végén végeztem a PROGmasternél. Én is hitetlenkedtem, de a tapasztalat mást mutat! ;)

(#3) #80123904 válasza CoRt3z (#2) üzenetére


#80123904
(törölt tag)

Mekkora kezdő fizetéssel vettek fel?

(#4) gabor7th


gabor7th
(őstag)

Mivel a nagy techcégek kiépítették a rendszerüket már nem annyira zsenikre van szükség, hanem olyanokra akik üzemeltetik ami már kész van. Pl. a Google nem újszerű dolgaival arat, hanem reklámhírdetésekkel. A jövőben meg szeretnének rendszeres bevételt szerezni ugyanabból a termékből (pl. havi felhő díj) nem pedig mindig új terméket feltalálni ami olyan jó hogy megvennék ráeröltetés nélkül. Ehhez pedig nem zsenik kellenek hanem karbantartók, üzemeltetők. Ráadásul ahogy egyre több lesz az öreg és kevés a fiatal, egyre kevesebben lesznek vevők a forradalami újdonságokra, tehát ez is a már meglévő termék havidíjassá tétele felé fogja vinni a dolgokat. Már a mostani egyetemisták se rajonganak a "mindenhéten forradalomi innovációkért" mint a tegnapi cikkből kiderült.

Amúgy meg a net tele van ingyenes anyagokkal, tehát akár ingyen is mehetne a dolog egy bizonyos szintig.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#5) Darth Sith


Darth Sith
(kvázi-tag)

"„Sokak számára meglepő lehet, hogy egy 4 hónapos bootcampet végzett munkavállaló kezdő fizetése megegyezhet egy egyetemet végzett, frissdiplomás szoftverfejlesztő keresetével, pedig ez a helyzet manapság Magyarországon”"
Mindenhol csak a pénzről beszélnek, de arról nem látok sehol egy szót sem, hogy az így kikerült "fejlesztők" minőségben milyen kódot készítenek az egyetemet végzettekkel szemben (pl. BME-VIK, ELTE prog mat), illetve mennyi idő alatt, s majd később mennyi idő alatt tudnak egy cégnél elkezdeni minőségi terméket szállítani.

- Milyen a rendszerlátásuk, mennyire gyorsan látnak át komplex, nagy rendszereket?
- Milyen a minőség iránti elköteleződésük? Tesztelések (testing pyramid), módszertanok?
- Milyen eredményeket érnek el algoritmikus gondolkodás és optimalizálás terén? Egyáltalán mennyire veszik figyelembe bármilyen kód esetén a futási időt, lépésszámot (ordó) stb.?
Mivel egy a problémát valahogy megoldó kódot egy majom is el tud készíteni, de, hogy az jó is legyen az egy teljesen más kérdés. Ehhez kapcsolódóan, hogyan tudják pl. a bonyolultságát az algoritmusnak megállapítani, ha 4 hónap alatt az egyetemeken is oktatott matek és algoritmuselmélet oktatása teljesen kimaradt?
stb.
- Hogyan szednek fel 4 hónap alatt az egyetem 5-6 éve alatt érintett témák többségéből egy legalább minimális mennyiséget pl. programozási alapokból, algoritmuselméletből, adatbázisokból, szoftvertechnológiából, rendszermodellezésből, programozási módszertanokból stb..? Nyílván az absztrakcióhoz szükséges matematikai alapokat nem is említem.

Még két tucat hasonló kérdésem lenne hirtelen. Kétségeim vannak, hogy valóban minőségi tudást ennyi idő alatt fel lehet szedni egyáltalán az elinduláshoz, hiszen még a jobb egyetemekről jó eredményekkel kikerülteket is kell sokszor mentorálni, akkor 4 hónap mire lehet elég? Komolyan érdekelne.

(#6) safiyah válasza CoRt3z (#2) üzenetére


safiyah
(kvázi-tag)

Szia!

Megkérdezhetem konkrétan milyen feladataid vannak?

Másoknak is érdekelne a tapasztalata. Sokat hallok ezekről, de még nem sok írást olvastam emberektől, akik elvégezték.

(#7) gabor7th


gabor7th
(őstag)

Persze ettől majd egyre több sérülékenység lesz a programokban, hisz futószalagon jönnek majd az "informatikusok" és csinálnak majd mondjuk ilyen IoT eszközöket nekünk.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#8) gabor7th válasza Darth Sith (#5) üzenetére


gabor7th
(őstag)

"Mindenhol csak a pénzről beszélnek, de arról nem látok sehol egy szót sem, hogy az így kikerült "fejlesztők" minőségben milyen kódot készítenek az egyetemet végzettekkel szemben (pl. BME-VIK, ELTE prog mat), illetve mennyi idő alatt, s majd később mennyi idő alatt tudnak egy cégnél elkezdeni minőségi terméket szállítani."

Eddig is bugosak voltak a dolgok, ezután még inkább azok lesznek, ráadásul egyre fontosabb dolgokat tennének digitálissá.

Majd IoT eszközöket csinálnak ott amúgy se számít, hogy ordít a dologról hogy nem kéne.

[ Szerkesztve ]

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#9) nyunyu


nyunyu
(PH! félisten)

Kollégám az egyik legrégebbi, hasonló oktatások szervezésével foglalkozó, de a cikkből kifelejtett cégnél dolgozik, nemrég kereste őket a címlapon IT munkahelyeket reklámozó multi, hogy kb. tegnapra kéne nekik fél éves Java gyorstalpalót összerakni+tartani, mert egyszerűen nem találnak embert, aki tud programozni.
Csak egy ilyen tanfolyam anyagának összerakása 2 emberév...

Azt persze nem kérdeztem tőle, hogy a programozás mögötti elméletet milyen mélyen szokták tálalni (algoritmusok, gráfelmélet, adatszerkezetek...)

Iskolásoknak tartott foglalkozásaikon persze nem esnek neki mindjárt a Javának, mert az sok lenne a 8-10 éves korosztálynak, hanem Scratchben ütnek össze valamit.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#10) gabor7th válasza nyunyu (#9) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Valószínű inkább nem találnak elég olcsón embert... ha majd futószalagon jönnek majd nem kell őket annyira megfizetni.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#11) gabor7th válasza CoRt3z (#2) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Nem elég, hogy felvesznek, majd helyt is tudsz-e állni ennyi tudással.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#12) #80123904 válasza Darth Sith (#5) üzenetére


#80123904
(törölt tag)

Pontosan.

Code monkey-kat gyártanak, amik a szalagmunkát megtudják csinálni, de sok-sok év kell hozzá, hogy bármi összetettebb dolgot odamerjek nekik adni.

"1-2 év és br 600-1.2m ft" aha...álmaikban. Alapból van egy 3 éves szint, amíg junior az ember. Ezt nem lehet átugrani. Kell ennyi munkatapasztalat. Viszont akik 3 év alatt lépnek át seniorba, azoknak van előtte mély alapozása (és nem 4 hónapos bohóckodás). Nekik ez az idő jobb esetben is 6-7 év lesz. Persze csak akkor, ha pótolják a hiányzó elméleti tudást.

A gyakorlati tudás fontos a szög beütése szempontjából, na de hogy hova és milyen szöget is kellene ütni, ahhoz már nem.
Az első interjún valószínűleg sírna a legtöbb ilyen helyen végzett 'java profi', amikor megkérdezném, hogy mi az a string pool. Pedig ez elég alap dolog.

Megnéztem a progm...honlapját. Amennyiben nem a szerződött cégekhez mennek, nem jár a garantált meló (na vajon miért).
Azt simán elhiszem, hogy ezeknek a cégeknek elég egy codemonkey. Amit 4 hónap intenzív tanulás + újabb 3 hónap céges képzés után már lehet használni baromi alap feladatokra.
Ezért kérdeztem a kezdő fizetését, mert ha valami alacsony (br 250 körüli), akkor ez még meg is érheti pár cégnek (akik alibi szoftverfejlesztést végeznek).

ui: Tisztelet a kivételnek, akik mindig vannak, csak soha nem találkozok velük.

ui2: Szintén, aki csak az egyetemet végezte el (és mellette alibi gyakorlaton volt, nem csinált side-projectet, nem dolgozott programozós diákmelón), ők is hasonlóan semmit sem érnek az első fél évben. A különbség az, hogy nekik van elméleti tudásuk, amikre ha felszedte a gyakorlatot, akkor még lehet is belőlük valami elfogadható.

[ Szerkesztve ]

(#13) Silenc3Hun válasza #80123904 (#12) üzenetére


Silenc3Hun
(őstag)

Önmagában az egyetem se ér sz-rt se. Tömény és elavult anyagot oktatnak, rengeteg matekkal nyakonöntve

Látom szerkesztetted: így igaz

[ Szerkesztve ]

(#14) cog777


cog777
(senior tag)

Szerintem rendben van a dolog. Kepzesen kivul a motivacio donto, tehat egyetemi kepzes mellett is lehet valakibol rossz fejleszto.
Teljesen megertem hogy mind a cegek, mind a hallgatok ki akarjak kerulni a toltelek tantargyakat. Sajnaltam szerencsetlen gepeszmernokoket, akiknek ASM-et tanitottak mint kotelezo targy, es a tanar ugy osztalyzott hogy kinyomtatta a nevsort es huzott egy fuggoleges vonalat jelkepezve az erdemjegyet mindenkinek. Ugyanez pepitaban az infosoknak, kemiabol.

Nekem anno volt egy egy eves tanfolyam 20 evvel ezelott, de nagyon hasznosnak talaltam. Kihagytam par teruletet matekbol az egyetemi evek alatt mert nem erdekelt, most lehetosegem lenne hasznalni a tudast, de semmi problema,mert a cegnel a kollegak segitenek, otthoni projektben felhasznalom es potolom a hianyzo teruleteket. Robot kart weblapon megjelenitve telefonon lehet megnezni hogy mozog a hardver :)

Lenovo T440s Thinkpad - Linux Mint 18.3 Cinnamon

(#15) Narxis


Narxis
(PH! nagyúr)

Ez durva, na akkor lehet karriert váltani. Elgondolkodom én is ezen.

(#16) Darth Sith válasza gabor7th (#10) üzenetére


Darth Sith
(kvázi-tag)

Én sok multinál már azt látom, hogy már kb. a pénz sem gond, csak jönne elég kvalifikált fejlesztő (nyílván gyorstalpalót végzett junioroknál azért korlátozottabbak a fizetési opciók). De folyamatosan azért nem tudnak projekteket elvállalni/elkezdeni mert nincs elég ember. Így emiatt kénytelenek voltak lejjebb adni az elvárt minőségből, elvárásból és elindítani a junior meg mentoring programokat. Több olyan cégről tudok, ahol 3-5 évvel ezelőtt senior fejlesztői szint alatt fel sem vettek senkit, és őket is elég szivatós, több körös szakmai interjú körök után, ezáltal is biztosítva egy magas minőségi szintet. Ezzel szemben ma, már gyakorlatilag junior kvalifikációkkal sem kell rendelkeznie a delikvensnek, így is felveszik és inkább házon belül gyorstalpalókkal képzik őket, csak jöjjenek, nyílván ennek megvan a hátulütője.
Ennek komoly kihatása van mind a szállított termék minőségére, mind a tapasztaltabb vezető fejlesztő kollégák idegrendszerére és kontribútálási kapacitására, hiszen pár évvel ezelőtt kiadták a feladatokat és biztosak lehettek benne, hogy egy evlárt minőségi szinten fogják a feladatokat elvégezni valamint a kód ellenőrzés és tesztelés során kevés dolog fog kibukni, amelyet gyorsan lehetett javítani.
Ma ezzel ellentétben mivel rengeteg juniorral kell együtt dolgozniuk, az idejük jelentős részét kell az ő koordinálásukkal és kódjuk ellenőrzésével tölteni, amely mind szakmailag mind idegileg egy rossz irány számukra. Ennek következményeként a vállalatok folyamatosan veszítik el a vezető fejleszőtiket, mert ilyen körülmények között nem akarnak tovább dolgozni, s emiatt a termékek minősége drasztikusan csökken, hiszen elfogynak a tapasztalt kollégák akik összefognák a juniorokat.

Emiatt ahogy feljebb is említették, nem az lesz a legnagyobb gond, hogy egy telefonos alkalmazás egyre gyakrabban crash-el, hanem, hogy ezek a fejlesztők fognak dolgozni az egész otthonodat vezérlő IoT eszközökön, vagy az önvezető járművek szoftverein, amelyek akár emberéletet is követelhetnek (illetve már követeltek is, lásd Uber balesete).
Ajánlott előadás a témáról: https://www.youtube.com/watch?v=ecIWPzGEbFc

(#17) janeszgol


janeszgol
(PH! nagyúr)

Sokakat a díjazás tart vissza. Persze részletfizetés, meg átvállalják egy részét és stb, de sokan el se jutnak idáig. 1 milla, akkor pápá. Miért nem kötnek szerződést a cégek, hogy teljesen átvállalják ezt, cserébe X éves röghöz kötés, illetve befejezett tanfolyam az alku tárgya.

Nagyon érdekes, amiről írsz Darth Sith. Ha van még a témában tartalékod, én szívesen olvasom. :R

[ Szerkesztve ]

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#18) cog777 válasza gabor7th (#4) üzenetére


cog777
(senior tag)

Nem zsenik kellenek, hanem motivalt emberek a cegeknek.
Masreszt mivel nagyon sok framework mar keszen van ezert sem kell a legtobb esetben feltalalni a kereket.

"Persze ettől majd egyre több sérülékenység lesz a programokban, hisz futószalagon jönnek majd az "informatikusok" és csinálnak majd mondjuk ilyen IoT eszközöket nekünk."

A cegtol, vezeto programozotol es a minoseg ellenorzestol fugg!!!!!
Ha a junior programozo hibazik, akkor az biza nem az o hibaja. Amugy mindenki hibazik, tehat nem mutogatni kell hanem kiepeiteni egy megfelelo processzt.

"Eddig is bugosak voltak a dolgok, ezután még inkább azok lesznek, ráadásul egyre fontosabb dolgokat tennének digitálissá.

Majd IoT eszközöket csinálnak ott amúgy se számít, hogy ordít a dologról hogy nem kéne."
Szokasos bullshit amit nyomatsz.

Lenovo T440s Thinkpad - Linux Mint 18.3 Cinnamon

(#19) CoRt3z


CoRt3z
(tag)

Az ilyen cégeknél a minimum fizetés is szerződésben meg van adva (A PROGmastersnél minimum br. 350 000Ft)

A feladatok teljesen váltózak, de sok csoporttársamtól hallottam, hogy bedobták Őket a mély vízbe és komplex feladatokat kaptak.
Már több mint 4 hónapja dolgozom (túl vagyok a probaidőn) és eddig minden felettestől pozitív a visszajelzés. Helyén kezelik a dolgot, tudják hogy juniorok vagyunk, nincs senior szintű elvárás.

[ Szerkesztve ]

(#20) t72killer válasza Silenc3Hun (#13) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

A mérnök a szakmájának 90%-át a munkahelyén tanulja meg, az egyetemi évek a belerázódásra-networkingre- jó csajok felhajtására volt jó:))

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#21) gabor7th válasza Darth Sith (#16) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Milyen projektek azok amikre annyira kell az ember? A bankoknál most pl. mindent probálnak digitalizálni, de az egyéb cégeknek miért kell annyi fejlesztő? Mit akarnak annyira elkészíteni? Mobil app, IoT, mi? Ez vajon csak egy hullám, aztán majd kevesebben is elegen lesznek?

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#22) dabadab válasza janeszgol (#17) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Miért nem kötnek szerződést a cégek, hogy teljesen átvállalják ezt, cserébe X éves röghöz kötés, illetve befejezett tanfolyam az alku tárgya."

Miért érzem úgy, hogy nem olvastad el a cikket?... ;]

DRM is theft

(#23) dabadab válasza gabor7th (#21) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

Igen, csak egy hullám, aztán mindenki belátja, hogy jobb volt az, amikor ökrösszekeren mentek az agyagtáblák, nem kell itt internettel meg hasonlókkal hülyéskedni.

DRM is theft

(#24) Silenc3Hun válasza gabor7th (#21) üzenetére


Silenc3Hun
(őstag)

Persze, majd leváltja őket az AI :D Mondjuk megkérdezni a digitális kor közepén hogy mire kellenek a programozók elég meredek (legalábbis szerintem :D )

(#25) bambano


bambano
(Jómunkásember)

"Átlagosan 4 hónap alatt és 1 millióért bárki szoftverfejlesztő lehet": nem, nem lehet.
4 hónap alatt a legjobbakból is max. kódkalapáló majom lehet, rendes programozó nem.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#26) gabor7th válasza dabadab (#23) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Talán belátják azt, hogy pl. nem jó olyan dologra bízni fontos dolgot ami ezer sebből vérzik és ezért nem látja el a feladatát, mint az a "okoslakat" pl.l és mikor belátják ezt a felhasználók nem lesz akik vegyék a termékeiket, így olyan dolgokat kell csinálniuk ami bár informatika, de nem lép át egy határt, mert van egy határ amin túl veszélyes alkalmazni mindenáron informatikát, mert megoldhatatlanul sérülékeny marad. De az is lehet, hogy inkább téged alkalmaznak majd, hogy mondjon ilyen okosokat a felháborodott felhasználóknak.

[ Szerkesztve ]

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#27) gabor7th válasza Silenc3Hun (#24) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Nem is mondasz olyan távolit, hisz a cloudosok nagy része hamarosan mehet az utcára.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#28) t72killer válasza bambano (#25) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Érdekes, hogy ezt nem oldották még meg AI-vel, de tartok tőle, hogy az egyik első szakma lesz, amit leváltanak a gépek (nem kell hozzá robotika, a drága munkaerő kiváltása nagy megtakarítás, stb-stb).

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#29) gabor7th válasza bambano (#25) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Egy idő után majd ezt is betiltják lehet mint a nyugdíjasokat hülyítő előadókat.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#30) janeszgol válasza dabadab (#22) üzenetére


janeszgol
(PH! nagyúr)

De elolvastam. Az ingyenes képzéseket vegyük is ki. A halasztott részletfizetésről volt szó és abban egy egyéves hűségszerződés. De attól még vissza kell fizetni, ami jelentős. 1 millió forint. Több tízezerrel kevesebb lesz a fizud.

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#31) bambano válasza Silenc3Hun (#13) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

[link]

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#32) gabor7th válasza t72killer (#28) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Azért ahhoz elég fejlett mesterséges intelligencia kellene, hogy megvalósítsa a megrendelőd elképzelését.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#33) Darth Sith válasza cog777 (#18) üzenetére


Darth Sith
(kvázi-tag)

Nem zsenik kellenek, hanem motivalt emberek a cegeknek.
Masreszt mivel nagyon sok framework mar keszen van ezert sem kell a legtobb esetben feltalalni a kereket.

Ez mind szép és nagyon jól hangzó manager szöveg, csak a gyakorlatban ha nem tudod, hogy az adott framework hogyan működik és miért működik úgy ahogy, illetve nem tudod az adott framework limitációit, akkor nem fogod optimálisan használni, amely rosszabb esetben hibákat, jobb esetben csak lassú működést fog eredményezni lásd pl. rosszul használt ORM (EF, Hibernate) által generált SQL lekérdezések.
Általában ahhoz, hogy ezeket a lib-eket, framework-öket jól tudd használni, a kis lelkivilágukat illik valamennyire megismerni. Távolról sem elég, hogy tudod, hogy van olyan, hogy List meg Dictionary és hogyan kell belepakolni az elemeket, ha nem érted, hogy hogyan s miért pont úgy működik belülről, hogyan és miért kell egyenletesen szóró hashcode-t generálni a jó működéséhez stbstb. Az, hogy egy tutorialban elolvastad hogyan kell egy framework egy metódusát meghívni, még nem fogod jól használni.
Btw. a framework-öket is meg kell írnia valaki illetve folyamatosan frissítenie, azok sem a fáról nőnek.

A cegtol, vezeto programozotol es a minoseg ellenorzestol fugg!!!!!
Ha a junior programozo hibazik, akkor az biza nem az o hibaja. Amugy mindenki hibazik, tehat nem mutogatni kell hanem kiepeiteni egy megfelelo processzt.

Igen és nem. Valóban szükség van jó processzekre, amely ezeknek a jelentős részét gátolja és szűri, teljesen egyetértek. De az viszont vitathatatlan, hogy korábban kevésbé szigorú és ellenőrzött processzekben sem feltétlenül ment ki ennyi hiba vagy rosszul optimalizált kód pusztán amiatt, hogy a fejlesztők kvalifikáltabbak voltak. Ettől függetlenül valóban nem árt, ha ezek a folyamatok jól működnek, abból mindenki profitál.

(#34) bambano válasza gabor7th (#4) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

"Pl. a Google nem újszerű dolgaival arat, hanem reklámhírdetésekkel.": hallottál már hírt arról, hogy a google beszüntette a privátprojekt pénteket?

mert ha nem, akkor beláthatod, hogy amit leírtál, annak pont az ellenkezője történik.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#35) t72killer válasza gabor7th (#32) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

A senior szoftverfejlesztő elképzeléseit kell megvalósítani, amiket azért nem olyan nehéz kódra lefordítani, mint egy IT-analfabéta megrendelőét. Ahogy a többi iparágban, itt is alulról felfelé fognak "támadni a gépek".

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#36) bambano válasza CoRt3z (#19) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

"sok csoporttársamtól hallottam, hogy bedobták Őket a mély vízbe és komplex feladatokat kaptak.": ők úszómester gyorstalpalót végeztek?

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#37) bambano válasza t72killer (#35) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

van az a manager elmélet, hogy egy csoport méretének növekedése során el lehet jutni arra a szintre, hogy újabb tag bevonása már nem hoz javulást, mert a menedzselése elvisz minden előnyt.

lefordítva kódkrampácsolókra: ha nagyon trágya kódot farag a junior--, akkor lehet, gyorsabb megírni helyette a jó kódot, mint folyton mentorálni, meg kijavítani a hibáit. erre volt Iaccoccának az Életem c. önéletrajzi írásában egy elmélkedése, aminek az volt a lényege, hogy az a legolcsóbb, ha elsőre jól csinálják meg.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#38) t72killer válasza bambano (#37) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Igen, és ha ember helyett egy AI-t tanítasz be, az nem fog lelépni a konkurrenciához havi 2eFt-tal magasabb fizetésért*, nem fog szabadságra menni, stb.

*Bár fene tudja, lehet elég okosak lesznek hozzá:DDD

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#39) jbcs


jbcs
(kvázi-tag)

Nem látom értelmét ennyi pénzt kifizetni egy tanfolyamért a mai világban, mikor a neten rengeteg oktató anyag elérhető.
Én például teljesen magamtól kezdtem el JAVA-zni év eleje óta, kezdetben magyar nyelvű anyagokból, de most már inkább csak angol nyelvűeket használok. Angolból kimeríthetetlen a forrás, inkább az a nehézség, hogy a jót megtaláld. Én több nagyon jó, angol anyagot találtam, app.ok is jók. Ha angolul tudsz, magadtól is el tudsz jutni elég komoly szintre programozásban.
De ennek ellenére szeptemberben kezdek egy 4 hónapos hétvégi tanfolyamot, hogy papírom is legyen róla, de az 1 milliós ár töredékéért.

(#40) bambano válasza t72killer (#38) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

"az nem fog lelépni a konkurrenciához": majd letorrentezi a konkurencia... lesz benne rest api, amin keresztül több seedert meg sávszélességet ígérnek neki, és átmegy...

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#41) t72killer válasza bambano (#40) üzenetére


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

:DDD

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#42) #80123904 válasza jbcs (#39) üzenetére


#80123904
(törölt tag)

Már a diploma sem ér sokat papír tekintetében, tehát csak azért elvégezni egy képzést, hogy papírt kapj...nem sokat ér.

A különböző certification-ök viszont nem rossz dolgok. Legyen az az Oracle-től, az MS-től...

A 'kiskunfélegyházi OKJ képzés' vagy a 'programozőkirály kft 4 hónapos' oklevele semmit sem ér.

(#43) jbcs válasza #80123904 (#42) üzenetére


jbcs
(kvázi-tag)

Azért bízok benne, hogy nem csak papírt kapok, hanem tovább tudom mélyíteni a tudásomat, jó alapozás lesz. És egy tapasztalt embertől is tudok kérdezni, mivel sok kérdésem van.
Egyébként nulla programozási tudással el kezdeni egy tanfolyamot, elég húzós lehet. Nincs idő, hogy leülepedjen, egyiket meg sem érted, már következő téma...

(#44) #80123904 válasza jbcs (#43) üzenetére


#80123904
(törölt tag)

A képzésnek lehet értelme, ha fejleszteni akarod magad (és a tematika/oktatók erre alkalmasak).
Én csak erre a részre reagáltam: "hogy papírom is legyen róla"
Csak ezért ne kezdd el, mert nem éri meg.

(#45) sutszi


sutszi
(PH! kedvence)

Döbbenet, hogy itt micsoda sötétség van néhány ember fejében. Aki nem ebben dolgozik, azt sem tudja milyen ez a meló, az minek ír le ökörségeket?!

Itt néhány ember azt hiszi, hogy ilyen suliból küldenek embert/embereket egy céghez aztán ők így szabadjára vannak engedve és akkor lesz ami lesz... Hát nagyon nem. Nyilván sokáig fogni kell a kezüket és tanítani kell őket de megéri, mert a munka közben felszedi a tudást. Nem tudom miből gondolja azt bárki is, hogy nincs code review vagy teszt? Szerintetek ha csak seniorok dolgoznak egy projekten akkor ez nincs? Akkor nincsenek hibák? Ilyet csak azok gondolnak akik nem tudják mi megy a kulisszák mögött...vagyis nem dolgozat egy percet sem fejlesztőként.

A másik különös számomra, hogy a hozzászólások alapján nincs különbség a friss diplomások között...ott is kb szakadéknyi különbségek vannak. De ez a seniorokra is igaz...

Nem csak az számít, hogy ki a programozó isten felszentelt földi helytartója. Ha az illetővel nem lehet együtt dolgozni, mert bizonyos soft skillekben nagyon vérszegény akkor az megint nem egy nyerő ember...

"Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#46) bambano válasza sutszi (#45) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

[link]

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#47) jbcs válasza #80123904 (#44) üzenetére


jbcs
(kvázi-tag)

Azt gondolom, hogy kezdetben, ha állást keresek, talán kevésbé kell bizonygatni a programozói tudásom, ha mellette ott van a papír is. Nyilván, ha lesz 2-3 eves tapasztalatom, már senkit nem érdekel a papír.

(#48) Cathfaern válasza gabor7th (#26) üzenetére


Cathfaern
(PH! nagyúr)

"így olyan dolgokat kell csinálniuk ami bár informatika, de nem lép át egy határt, mert van egy határ amin túl veszélyes alkalmazni mindenáron informatikát, mert megoldhatatlanul sérülékeny marad."

Javítanám a mondatod, így helyesebb:
"mert van egy határ amin túl veszélyes alkalmazni mindenáron informatikát emberi munkaerőt, mert megoldhatatlanul sérülékeny marad."

Please note that "oh, It works" it is not always the same as "it will always work" - From IT Support

(#49) #80123904 válasza jbcs (#47) üzenetére


#80123904
(törölt tag)

Akkor ismételten leírom. Szarni fognak az okj/képzés oklevélre. Egyedül a diploma számít, ami ilyen iskolai papírnak vélhető. Iskolai papír szempontjából.

Továbbá a külön technológiai certek (pl egy kezdő java fejlesztőnél jól néz ki egy OCA 1Z0-808/9), de ezek nem iskolai képzések, hanem vizsgák (bár vannak felkészítő oktatások).

ui: Ne ilyen buta papírt kergess, hanem csinálj egy projektet otthon, amit be tudsz mutatni majd az interjúztatónak. Amit bele lehet írni az önéletrajzodba. (Nem az n+1. pizzéria honlapját kell megcsinálnod btw).
Ez tényleg számít majd felvételinél.

[ Szerkesztve ]

(#50) jbcs válasza #80123904 (#49) üzenetére


jbcs
(kvázi-tag)

Ok, értem. Utánanézek a certeknek, amit írtál. Köszönöm az infót.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.