Alaposan átnézi a médiatörvényt Brüsszel

Neelie Kroes
Neelie Kroes

A magyar médiatörvény alapos és objektív vizsgálatát helyezte kilátásba az Európai Bizottság (EB) digitális politikáért felelős biztosa azon az európai parlamenti meghallgatáson, melyet a liberálisok kezdeményezésére ma tartottak Brüsszelben. Neelie Kroes elmondta: már december 23-án – két nappal a törvény elfogadását követően – levélben fordult a magyar kormányhoz, és felhívta a figyelmet azokra az aggályokra, melyek szerint az új szabályozás nincs összhangban az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel, valamint korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát és a médiapluralizmust.

A biztos emlékeztetett arra, hogy múlt heti budapesti látogatása során tájékoztatást kért az ügyről, mely szóba került José Manuel Barroso EB-elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélésén is. Kroes felidézte, hogy az elemzések szerint a törvény a média – köztük az internetes fórumok és blogok – kötelező regisztrációjával, a kiegyensúlyozott tájékoztatás minden médiára kiterjedő követelményével és a Médiahatóság politikai kontrollja révén veszélyezteti az alkotmányos jogokat.

Kiemelte továbbá, hogy a jogszabály szembemegy az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvvel abban a tekintetben is, hogy látszólag más tagországokban működő médiavállalatokra is kiterjeszti a hatályát, holott az uniós irányelv egyik alappillére az ún. „származási ország elve”. Ez kimondja, hogy a médiaszolgáltatókra annak az országnak a jogszabályai érvényesek, amelyben működnek, még akkor is, ha a szolgáltatott tartalmak az országhatárokon túl is elérhetők.

Első olvasatra a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye is túl széles körűen értelmezhető – mutatott rá –, hiszen nemcsak a televíziós és rádiós sugárzásra, de az internetes oldalakra, így a blogokra is vonatkoztatható, másrészről vizsgálni kell, hogy megfelel-e az arányosság elvének az, hogy minden online audiovizuális médiát regisztrálni kell.

„De önök is jól tudják: az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvvel kapcsolatos kérdéseken felül általánosabb, a véleménynyilvánítás szabadságát érintő politikai kérdéseket is felvet az új médiatörvény. Bízom benne, hogy Magyarország, mely egy demokratikus állam, megteszi majd a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a törvény a sajtószabadság európai értékeit és a vonatkozó uniós szabályozást is tiszteletben tartsa” – mondta Neelie Kroes a meghallgatáson.

A biztos asszony jelezte: a törvény szövegét alapos és „teljesen objektív” vizsgálatnak vetik alá, amint – várhatóan még a héten – hivatalos értesítést kapnak annak hatályba lépéséről.

Azóta történt

Előzmények