A Microsoft fejlett technológiával védi a magánszférát

Érdekes hírt közölt a minap Székely Iván társadalmi informatikus, az adatvédelem és az információszabadság multidiszciplináris területeinek szakértője a privát szféra védelmét célzó technológiákkal foglalkozó oldalon, a PET portálon, melyben egy igen figyelemre méltó Microsoft-kezdeményezésre hívta fel a figyelmet. E bejegyzést hozzuk le most mi is.

Két évvel ezelőtt a Microsoft felvásárolta Stefan Brandsnak, a fiatal informatikus-kriptográfus generáció talán legtehetségesebbjének, a felhasználócentrikus identitásmenedzsment vezéralakjának Credentica elnevezésű cégét, Brands összes szabadalmával együtt. A nemzetközi informatikus közösség azon tagjai, akik a privátszférát erősítő technológiák hívei és alapvető jelentőségűnek tartották Brands „private credentials” technológiáját és annak a hálózati szolgáltatásokra gyakorolt potenciális hatását, lemondóan vették tudomásul, hogy a Microsoft egyszerűen megvette a rivális elven működő technológiát, és nyilván örökre elzárja a világ elől. Maga Brands azt állította, hogy az MS szándékai tisztességesek, és eltökéltek a technológia beépítésére és felhasználására. Ezt akkor mindenki kétkedve fogadta.

Nagy meglepetésre a Microsoft két év hallgatás után bejelentette az új, U-Prove elnevezésű technológiáját, amely nem más, mint Brands rendszerének implementálása. Az új technológia, amely a felhasználóknak maximális rendelkezést biztosít adataik felett, minimalizálja a szolgáltatások igénybevételéhez szükséges azonosító adatok mennyiségét, azonosítás nélküli autentikációt tesz lehetővé, szabadon hozzáférhető és felhasználható, forráskódját pedig nyilvánosságra hozta a Microsoft. Emellett az MS egy Community Technology Preview-t is nyilvánosságra hozott, a más technológiákkal való integráció elősegítésére.

A nemzetközi informatikus közösség elismeréssel adózott a jelentős lépésnek, amely nem elhanyagolható mértékben javította a Microsoft megítélését. Külön kiemelték az MS két ismert szakemberének, Kim Kameronnak (Architect of Identity) és Caspar Bowdennek (Chief Privacy Advisor) a szerepét a projekt megvalósításában. Noha a Microsoftot továbbra sem emberbaráti elvek, hanem üzleti megfontolások vezérlik, az, hogy felismerték a felhasználóvezérelt identitáskezelés igényét és üzleti potenciálját, önmagában is fontos fejlemény.

Székely Iván

Azóta történt

Előzmények