Mit gondolsz informatikusként az adatvédelemről?

Az Európai Unió támogatásával az év elején elindult egy nemzetközi projekt, a BROAD (Broadening the Range Of Awareness in Data protection), ami szó szerint az adatvédelmi tudatosság skálájának bővítését jelenti.

A BROAD három akcióterületen kíván eredményeket elérni. Az első a „Survey and Feedback”, amelyben interjúk és egy online felmérés segítségével egy eddig kevéssé vizsgált, de a személyes adatokat kezelő rendszerek létrejöttében meghatározó szerepű réteg, az informatikus társadalom véleményét kívánja megismerni a személyes adatok kezelését illetően, majd az eredményeket megismertetni az informatikusokkal és a rendszerek felhasználóival egyaránt. A második akcióterület egy többnyelvű internetes fórum létrehozása, amely egyrészt portál, blog, fórum, illetve korszerű „webkettes” funkciókkal is rendelkezik majd, és mind az informatikus szakmának, mind a laikus közönség különböző rétegeinek ad felületet ismeretszerzésre és véleménycserére. A harmadik pedig a kreatív műfajok területe, amelyben professzionális színvonalú videoklipek készítésétől amatőr pályázatok kiírásán át egészen a szlogenversenyig sok eszközzel és műfajjal próbálják az alkotók ezt a sokak számára elvont és átláthatatlan területet megértetni és közelebb vinni az emberekhez.

Jelenleg is folyik Magyarországon az a nemzetközi felmérés, amely az informatikusoknak a személyes adatok kezeléséről alkotott véleményét kívánja megismerni. A témáról sok szó esik hazánkban is, de az adatkezelő rendszerek kialakításában meghatározó szerepű informatikusokat és főnökeiket eddig nem kérdezték meg erről. A felmérés egy online kérdőív segítségével történik, amely a kutatás holland vezetői által felügyelt rendszeren fut, és magyarul vagy angolul lehet kitölteni.

A felmérés első szakaszában intézményi azonosítókkal (tokenekkel) lehetett részt venni a vizsgálatban a meghívott intézmények (szakmai szervezetek, felsőoktatási intézmények) érintett kollégái számára – többen már ebben a minőségükben találkozhattak is a kérdőívvel. A szervezők azonban szeretnék, ha nem csak a „hivatalos” informatikus társadalom tagjai vehetnének részt, hanem mindazok is, akik nem tartoznak a fenti körbe, de tevékenységük, elhivatottságuk alapján informatikusnak tartják magukat, vagy informatikus kollégáik irányítójának. Külön érdekessége lehet a felmérés eredményének, ha a két nagy csoport tagjainak véleménye eltér egymástól.

Ezért a kiírók mindenkit arra biztatnak, hogy töltse ki az interneten elérhető kérdőívet.

A BROAD konzorcium tagjai a Közép-európai Egyetem, az Eötvös Károly Intézet és a Tilburgi Egyetem (Hollandia). A projekt kis létszámú, de rangos tanácsadó testületének tagjai Simon Davies, a Privacy International igazgatója, Majtényi László, volt adatvédelmi biztos, valamint Marc Roternberg, az Electronic Privacy Information Center (EPIC) ügyvezető igazgatója; mindhárman a terület nemzetközileg ismert szakemberei.

Azóta történt

Előzmények