Megújult és nemzetközi lett a magyarként indult PET Portál és Blog

Hirdetés

Alapjaiban újult meg az adatvédelemmel informatikai oldalról foglalkozó PET Portál és Blog technikai háttere, arculata és szolgáltatásainak köre, viszont változatlan maradt az a törekvés, hogy továbbra is a privát szférát erősítő technológiák fejlesztésének, alkalmazásának, illetve a privát szférát fenyegető jelenségek bemutatásának fóruma kíván lenni a mostantól nemzetközi tematikus szakportál, és persze változatlan az az elhivatott hozzáállás, amely eddig is lehetővé tette a közösségi szellemű, nonprofit alapú működtetést.

A tegnapi nyilvános bemutatón, amely egyben a nemzetközi portál hivatalos indítása is volt, már három nyelven lehetett elérni az anyagokat: angolul, magyarul és hollandul, s mindezt a látogatók érdeklődési köreinek megfelelően Fiatalok, Felnőttek és Profik kategóriába osztották az oldal szerkesztői. Az eddigi magyar tartalmat természetesen átemelték az új rendszerbe, így azok továbbra is rendelkezésre állnak.

PET Portal

 

A portál publikációs helyet ad az Európai Unió támogatásával az év elején indult nemzetközi projektnek, az adatvédelmi tudatosság skálájának bővítésére irányuló BROAD-nak (Broadening the Range Of Awareness in Data protection) is. A BROAD konzorcium tagjai a Közép-európai Egyetem, az Eötvös Károly Intézet és a Tilburgi Egyetem (Hollandia).

Három akcióterületen vannak már eredmények. Az első a „Survey and Feedback”, amelyben interjúk és egy online felmérés segítségével egy eddig kevéssé vizsgált, de a személyes adatokat kezelő rendszerek létrejöttében meghatározó szerepű réteg, az informatikus társadalom véleményét kívánták megismerni a személyes adatok kezelését illetően, majd az eredményeket az informatikusokkal és a rendszerek felhasználóival is meg kívánják osztani rövidesen. A második akcióterület egy többnyelvű internetes fórum létrehozása volt, amely a mostani átadással szintén megvalósult, s a vállalásnak megfelelően egyrészt portál, blog, fórum, illetve korszerű „webkettes” funkciókkal is rendelkezik, valamint mind az informatikus szakmának, mind a laikus közönség különböző rétegeinek felületet ad ismeretszerzésre és véleménycserére. A harmadik pedig a kreatív műfajok területe volt, amelyben professzionális színvonalú videoklipek készítésétől amatőr pályázatok kiírásán át egészen a szlogenversenyig sok eszközzel és műfajjal próbálták az alkotók ezt a sokak számára elvont és átláthatatlan területet megértetni és közelebb vinni az emberekhez.

Azóta történt

Előzmények