Hirdetés

Tarol Európában a SpaceX

Kulcsfontosságú európai műholdak fellövésének lehetőségét kapta meg a SpaceX.

Újabb megállapodásokat kötött mostanában a SpaceX, ezek részeként pedig négy kulcsfontosságú európai navigációs és kommunikációs műholdat is Elon Musk cége küldhet fel bolygó körüli pályára.

A jelentések szerint az Európai Bizottságnak még rá kell bólintania minderre, az EU-tagállamokkal együtt. A SpaceX és az ESA megállapodása értelmében mindenesetre jövőre két fellövés várható, két-két Galileo műholddal. A megállapodás szerint Falcon 9 rakéták juttatják fel a rakományt, az USA-ból.

Európában sok a késlekedés és fennakadás az ágazatban, ezért jó hír volt, mikor a spanyol PLD Space rakétavállalat közölte: az első orbitális fellövése 2026-ra várható. Ebben a hónapban pedig az első teljes privát európai rakétakilövést hajtották végre.

Az űripar fejleményei közé tartozik továbbá például az, hogy Pakisztán is Kína partnere lett a Holdon létesítendő kutatóállomás kapcsán; Kanada pedig 740,9 millió dollárt fordít a következő 15 évben olyan műholdtechnológiára, amely a megfigyelési adatokat fejleszti, követhetőbbé teszi a környezeti változásokat.

Azóta történt

Előzmények