A negyedik mobilszolgáltató neve: MPVI Mobil

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárása miatt csúszott a 900 MHz-es frekvencia-árverésen nyertes állami konzorcium mobilszolgáltató társaságának megalakítása. A hatóság az MTI híradása szerint ma engedélyezte a Magyar Posta–Magyar Villamos Művek–MFB Invest közös irányítású vállalatának létrehozását, miután a vizsgálat megállapította, hogy a felek tevékenységei között nincs érdemi átfedés, a tranzakció következtében káros versenyhatásokkal nem kell számolni. A GVH közleményéből kiderül: az új társaság neve MPVI Mobil Zrt. lesz.

Hirdetés

A negyedik mobilszolgáltatóként piacra lépő vállalatról további részletek egyelőre nem ismertek, ezeket a Magyar Posta korábbi közlése alapján a megalakulás után sajtótájékoztatón ismertetik majd. A elektronikus cégjegyzék tanúsága szerint a vállalat jelenleg bejegyzés alatt áll, ezért adatai még nem nyilvánosak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) aukciós kiírása alapján az új belépőnek az árverési eljárást lezáró érdemi, jogerős döntést követő 10 napon belül kellett volna megalapítania a mobilszolgáltató társaságot. A január végén kihirdetett eredmény a meglévő szolgáltatók fellebbezéseinek elutasítását követően, március 9-én vált másodfokon jogerőssé, így a nyertes konzorciumnak legkésőbb tegnapig létre kellett volna hoznia a negyedik mobilszolgáltató vállalatot. Azt tegnapelőtt szintén az MTI írta meg, hogy a cégalapítás a GVH vizsgálata miatt késik.

A formálódó állami mobilszolgáltató a frekvenciahasználati díj megfizetését követően először roamingszolgáltatói szerződést köt majd a már piacon lévő három szolgáltatóval, hogy azok infrastruktúrájának igénybevételével meg tudja kezdeni a működését, de ezzel egyidejűleg hozzá kell fognia saját hálózatának építéséhez is. Az idei év végéig Budapest meghatározott területén kell biztosítania lefedettséget, 2014 végéig pedig ezt ki kell terjesztenie minden, legalább 30 000 fő lakost elérő település közigazgatási területére. Szakértők a saját hálózat kiépítésének költségeit az első években alsó hangon évi 100 milliárd forintra becsülik.

Noha a jogerős eredmény révén az új szereplő elindulhat, a Magyar Telekom élt a további jogorvoslat lehetőségével, és bírósághoz fordult: a vállalat a Fővárosi Törvényszéktől az árverést lezáró jogerős határozat hatályon kívül helyezését és a rendelkezések végrehajtásának felfüggesztését kérte. Bár az operátor hivatalosan nem kommentálja az ügyet, lapunk úgy tudja, hogy a Telenor is bírósághoz fordul az ügyben.

Azóta történt

Előzmények