Utat mutat a big tech-nek a választások miatt az EU

Irányelveket fogalmaz meg az EU, és arra sürgeti a nagy tech cégeket, hogy védjék meg a demokratikus választásokat.

Az EU már elkezdte összeállítani a big tech cégek számára azokat az irányelveket, amelyek révén megelőznék, hogy tévinformációk, gyűlölet és hamisított dolgok zavarják meg a demokratikus választásokat.

Idén ugyanis elég sok választás lesz, a világ népességének több mint a harmadát érinti ez, egy olyan időszakban, amikor a hatóságok folyamatosan kritizálják a nagy tech cégek befolyását és erejét.

Az EB a világelső irányelvekkel a nagyon nagy platformoknak és a keresőmotoroknak mutatna utat a legjobb gyakorlat felé. Március 7-ig nyilvános konzultáció keretében a visszajelzéseket is várják, de a törvényhozók alapvetően kockázatkezelő módszereket akarnak látni, főleg az AI-generálta tartalmak kapcsán.

Ez a kérdés az USA-ban is égető, nemrég például a demokrata előválasztás alkalmából egy cég olyan robothívásokat indított, amelyeken Joe Biden elnök hangját AI klónozta le, és le akarta beszélni a szavazókat, hogy rá adják a voksukat. Az FCC az AI-alapú robothívásokat illegálisnak nyilvánította részben ennek hatására.

Az EU vezetői maguk hibrid támadásokra és mindenféle külföldi beavatkozásra számítanak a választások kapcsán, ezért sürgetik a tech cégeket, hogy őrizzék meg a szabad és tisztességet választási folyamatot.

Azóta történt

Előzmények