Jönnek a választások, lebutítja a termékeit a Google

Lekorlátozza a Bard és az AI-alapú keresések képességeit a Google, hogy az AI ne másszon annyira bele a választásokba az USA-ban és máshol.

A Google közölte, hogy lekorlátozza a Bard chatbot és az AI-alapú keresés (SGE) képességeit, így azok kevesebb választással kapcsolatos kérésre tudnak reagálni.

A 2024-es, amerikai elnökválasztások előtt, már jövő év elején bevezetik az intézkedést. Az amerikai mellett nagy választásnak ígérkezik jövőre az indiai és a Dél-afrikai Köztársaságban esedékes is.

A Google azt szeretné elérni, hogy az AI ne játsszon döntő szerepet a választásokban. A Meta is jelezte novemberben, hogy a politikai kampányok és hirdetők nem férhetnek hozzá az új AI-eszközeikhez, de jelezniük is kell, ha AI vagy digitális eszköz módosította vagy hozta létre a reklámokat politikai, közösségi vagy választási reklámoknál a Facebookon és az Instagramon.

Ezzel szemben az X augusztusban közölte, a 2019-es tiltás után újra engedi a politikai reklámokat, de bővíti a választási, biztonsági csapatot. Az EU jelenleg vizsgálatot folytat az X ellen az új tech-törvények betartása kapcsán.

Az AI szabályozása világszerte nagy téma az esetleges fenyegetések, kockázatok miatt. Az EU AI-csomagja mellett a Biden-kormány is megtette az első lépéseket a szabványok és irányelvek megírása felé az AI-iparban. Az EU továbbá előírja a big tech cégeknek, hogy címkézzék fel a politikai reklámokat a platformjaikon, továbbá azt is közölték, ki és mennyit fizetett azokért, és melyik választás kapcsán.

Azóta történt

Előzmények