Sorban állnak át az AI-ra az EU-s cégek

Állítólag elérhetőbbé válnak a digitális célok, mivel az EU-s cégek harmada kísérletezik AI-megoldásokkal.

Miközben úgy tűnik, hogy a tagországok rábólintanak az EU AI-törvénycsomagjára, addig elmondható, hogy a cégek is egyre inkább az AI-megoldásokra szavaznak a régióban.

Az AWS megbízásából elkészített tanulmány szerint az EU-s cégek több mint harmada (38 százaléka) kísérletezett 2023-ban AI-megoldásokkal.

Ez azért jelentős arány, mert az EB 2021-ben vázolt céljai szerint 2030-ra a digitális évtized keretében átváltozna a régió, és a lakosság 80 százaléka alapvető digitális tudásra tenne szert, mindenhol lenne 5G, az EU-s cégek 75 százaléka pedig felhőt használna. 2022-ben azonban csak a cégek negyede használt AI-t, és akkor úgy látták, nem sikerül majd az EU-s célokat teljesíteni 10 éven belül sem.

Az AI azonban hozzáférhetőbbé vált tavaly, és a jelentés szerint a fogyasztók és a cégek is szívesen kísérleteznek vele. A felgyorsuló AI-trend pedig a digitális célokat is elérhetőbbé teszi. A jelentés szerint az AI pozitív gazdasági hatást is gyakorol, a korábban 2,8 billió eurósra becsült piachoz további 600 milliárd eurót tehet hozzá.

Azóta történt

Előzmények