69 millió dollárért talált gazdára egy digitális alkotás, indul az NFT-lufi?

A technológiai szektor legújabb nagy őrülete az NFT, erre építve vagyonokért viszik a digitális alkotásokat. Sokan lufinak tartják a dolgot, mert a megvásárolt tweetek eltűnnek, a képeket lecserélik. Van olyan hacker, aki viszont komoly sérülékenységeket árul NFT-ként.

Az utóbbi hetekben megállíthatatlanul terjed az NFT-őrület. A digitális művészek ettől remélik az elismerést, sok befektető és nyerészkedő a meggazdagodást, sorra jönnek létre a piacterek, szállnak be a hírességek és a cégek.

A téma akkor indult be igazán, amikor a Christie’s aukciósház bejelentette, az első digitális művészeti alkotás aukciójára készül. Mike Winkelmann, azaz Beeple az elmúlt 13 évben minden nap készített egy digitális képet, ezeket együtt kínálta eladásra.

Azután 605 ezer dollárért gazdára talált a Nyan Cat-animáció, Jack Dorsey 2,5 millió dollárért talált vevőt az első tweetjére, Grimes 6 millió dollárért adott el digitális alkotásokat, és az amerikai T-Mobile ügyvezetője, valamint sok más híresség és cég is beszállt az üzletbe, amelynek kiszolgálására sorra indultak a piacterek is.

Most pedig gazdára talált Beeple alkotása, aminek révén az illető a világ top 3 élő, leggazdagabb művészeinek egyike lett. Ez a mostani volt az első NFT-alapú aukció komoly aukciósház szervezésében, és digitális alkotások terén világrekordot döntött. Az alkotáscsomagot ugyanis 69 millió (egészen pontosan 69 346 250) dollárért adták el. Az aukció élő közvetítését 22 millió ember nézte.


[+]

Mit kapnak a digitális fájlokon túl azok, akik ilyesmit vásárolnak? Egy NFT-t, vagyis nem-helyettesíthető tokent, ami alapvetően egy digitális aláírás az alkotótól, és egy egyedi, digitális objektumra vonatkozó, tulajdonjogot tanúsító digitális igazolás. A megvásárolt digitális alkotás persze az interneten ugyanúgy bárki számára elérhető marad, mint régen.

Az NFT azonban talán nem lesz a világ következő nagy találmánya, igen sok kritikust szerzett ugyanis. A szakértők rámutattak, hogy a blockchain-alapú tárolás miatt igen nagy terhet rónak ezek a digitális tokenek a környezetre, emellett pedig befektetési lufinak tűnik a szakemberek számára az őrület. A kritikusok véleményét igazolja, hogy sorra kerülnek elő az olyan esetek, amikor a „tokenizált tweeteket” az eladás után törli az eredeti tulajdonos, vagy az NFT-s képeket egyszerűen lecserélik. Ennél is rosszabb lehet, hogy egyes hackerek nulladik napi sérülékenységeket, vagyis igen súlyos biztonsági réseket adnak el NFT-ként, egyszerűen annak, aki a legtöbb pénzt kínálja.

Azóta történt

Előzmények