Kínai céghez igazolt az Android termékmenedzsere

A Google+ oldalán jelentette be a sajtótájékoztatókon oly sokszor látott Hugo Barra, az Android üzletág termékmenedzselésért felelős alelnöke, hogy miután öt és fél évet töltött a Google-nál és hármat az Android csapatában, elhagyja a céget, és a jövőben egy 2010-ben alapított kínai okostelefon-gyártó cégnél, a Xiaominál ő felel majd alelnökként a globális terjeszkedésért.

Habár a Xiaomi (小米科技, Hsziaomi – a név jelentése: rizsecske) még induló vállalkozásnak számít, termékei olyan vonzóak, hogy már most a nagyok közé számítják, és a jövő egyik ígéretének tartják. A cég azzal futott be, hogy viszonylag nagy tudású androidos okostelefonokat kínál mérsékelt áron: a múlt hónapban jelentettek be egy új terméket, egy négymagos processzorral, 4,7 hüvelykes kijelzővel, 8 megapixeles kamerával szerelt telefont, amelyet mindössze 30 ezer forintnak megfelelő jüanért kínálnak (a Xiaomi Hongmit a Mobilarena is bemutatta).

A cég terjeszkedésének dinamizmusát mutatja, hogy ma már 10 milliárd dollárra értékelik – összehasonlításképp: a Lenovót ugyanennyire becsülik, a Sonyt pedig 20 milliárd dollárra. Idei üzleti tervükben a korábban megcélzott 15 millió okostelefon helyett jelenleg a 20 milliós eladás a cél. A vállalkozás már biztos lábakon áll Kínában, de globálisan is terjeszkedni akarnak, és ehhez van szükségük egy tapasztalt szakemberre, és Barra személyében valószínűleg az egyik legjobbat sikerült megszerezniük.

Azóta történt

Előzmények

  • Így kezdődött a Google I/O 2013

    Megújuló Maps, Play Music All Access zeneszolgáltatás, Play Game Services, Android Studio, még intelligensebb Google Now, végül Larry Page az éjszakai Föld előtt. Végigkövettük a keynote-ot.