Kémkedő zseblámpaprogram: ez egy igen-igen kemény világ

Nem kis visszhangot váltott ki az amerikai szövetségi piacfelügyelet (Federal Trade Comission – FTC) tegnapelőtti közleménye, ugyanis egy népszerű ingyenes androidos alkalmazás készítője ellen indított eljárás lezárásáról számoltak be, amelyben arról volt szó, hogy az adott szoftver illegálisan osztott meg illetéktelenekkel felhasználói adatokat.

A lényeg pár szóban: az egyszemélyes vállalkozás, a Goldenshores Technologies (vagyis a tulaj, Erik M. Geidl) egy igen hasznos kiegészítő programot terjesztett az androidos piactéren. A Brightest Flashlight Free nevű alkalmazás csak egy dolgot tud, de azt kiválóan: elindításával a telefon erőforrásait a világításra koncentrálja, így a készülék elemlámpaként használható.

A szoftver igen népszerű lett, megjelenése óta több tízmilliószor töltötték le, ám az FTC vizsgálata szerint működése során súlyosan megsértette a fogyasztók adatvédelmi jogait.

Azzal nem lett volna probléma, hogy a telepítéskor elfogadott licencszerződés szerint az ingyenesség fejében a program reklámokat jelenít meg – ez egy sokak által használt, elfogadott üzleti modell. Ám a készítője trükközött: egyrészt a szoftver felhasználóitól begyűjtött térinformatikai, valamint készülékadatokat azok beleegyezése nélkül továbbította reklámcégeknek és egyéb harmadik feleknek (a szerződés szerint csak saját maga használhatta volna fel őket, de ő még azzal is megtévesztette ügyfeleit, hogy az adatmegosztás letiltása opció csak kamu volt), ráadásul az adatküldés már akkor elkezdődött, amikor a felhasználó még el sem fogadta – egy OK leütésével – a licencszerződést.

Az FTC határozatában előírta a fejlesztőnek, hogy egyrészt törölje az eddig begyűjtött adatokat, másrészt a jövőben részletes tájékoztatást kell nyújtania, hogy milyen felhasználói adatokat milyen célból, mikor gyűjtenek, ezeket kiknek adják át, és mindehhez közvetlenül, előzetesen kell megszerezni a felhasználók beleegyezését.

Azóta történt

Előzmények