2018. január 24., szerda

Gyorskeresés

A Linux Alapítvány üdvözli az Oracle-Sun házasságot

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: ZDNet

Linux Alapítvány: az Oracle a stratégiai szövetségesünk; Oracle: a Solaris a legjobb Unix-technológia.

H​i​rd​e​t​é​s

Jim Zemlin, a Linux Alapítvány vezére jó hírként aposztrofálja az Oracle vételi szándékát: az adatbázis-óriás hétfőn 7,4 milliárd amerikai dollár készpénzt, részvényenként 9 dollár 50 centet ajánlott a Sun Microsystemért, melyre a cég vezérkara azon nyomban rábólintott. A vétel nem kis döbbenetet okozott az IT-szektorban, sajtóforrások szerint Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója egyenesen meghökkent a hírek hallatán, a további kérdéseket pedig „ezen még gondolkodnom kell, nagyon meg vagyok lepve” mondattal elhárította.

Az Oracle ajánlata megmozgatta a Linux-világot is, hiszen a cég a Sunnal egy füst alatt zsebre tette  a nyílt forráskódú Java programozási nyelvet, a szintén nyílt MySQL adatbázis-kezelőt és a Unix-alapokon nyugvó Solaris operációs rendszert is. Utóbbiról az adatbázis-óriás úgy nyilatkozott, hogy „a piacon lévő legjobb Unix-technológia”, és szoftverüket minden bizonnyal erre a platformra fogják a jövőben optimalizálni.

Zemlinnek határozott véleménye van a két világcég házasságáról: a Linux Alapítvány nevében még aznap közölt egy rövid blogbejegyzést, melyben a Linux további térnyerését vizionálja. „Az Oracle a Linux stratégiai szövetségese: az Oracle Linux disztribútor, minden termékét Linuxon fejleszti és azon is futtatja. A Java és a Solaris megszerzése nem jelenti azt, hogy az Oracle csökkenti a Linux támogatását. A Linux olyannyira létfontosságú az Oracle számára, hogy sajtóközleményükben fontosnak tartották hangsúlyozni: minden eddiginél elkötelezettebbek maradnak a platform iránt” – írta.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.