Nagy változásokat hoz Ausztrália legutóbbi kiberbiztonsági botránya

Óriási vihart kavar az Optus, Ausztrália második legnagyobb telekomcége elleni kibertámadás és annak következményei.

Ausztrália úgy döntött, hogy szigorítja az adatvédelmi törvényeit, és a kibertámadást elszenvedő cégektől gyorsabb beszámolót kér – minderre azután kerül sor, hogy komoly támadás áldozata lett az ország második legnagyobb telekomcége, az Optus.

Az Optus szerint akár 10 millió ügyfél (a helyi lakosság 40 százaléka) otthoni címe, jogosítványadatai, útlevéladatai kerültek a támadók kezébe. Ez az ország egyik legnagyobb adatlopása.

Arra nem derült fény, hogyan jutottak át az Optus rendszerein a támadók, akik állítólag európai IP-címekről indították az akciót. Médiajelentések szerint 1 millió dollárnyi kriptopénzt kértek az adatokért, ennek hitelességét nem erősítették meg.

Az ausztrál kormány szerint az üzleti szektornak ideje felébredni, mert állami és bűnözői csoportok is az emberek adataira pályáznak. Az európai törvényekre mintapéldaként mutatva azt is közölték, hogy jelen esetben az Optus a szivárgás felelőse, és súlyos, dollárszázmilliós bírságokat szabhatnak ki ilyen esetekben.

Az ország egyébként 2020-ban 1,1 milliárd dollárt különített el a következő évtized kibervédelmi, hálózati fejlesztéseire.

Azóta történt

Előzmények