Hirdetés

1976. április 1.

Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne megalapítják az Apple I személyi számítógép terjesztésére az Apple Computer Inc. elnevezésű vállalkozást. A cég később lecserélt logóját Wayne találta ki, áprilisban bemutatott első termékét Wozniak tervezte, az értékesítés Jobs ötlete volt. A júliustól 666,66 dollárért árusított, fadobozba épített Apple I-ből 200 darabot gyártottak.

Hirdetés

Apple
Steve Jobs és Steve Wozniak

Apple
A cég eredeti, Wayne által tervezett logója

Apple
Az Apple I

Apple

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

 • 2007. június 29.

  Elindult az Apple internetezési képességgel is rendelkező, multimédiás mobiltelefonjának, az iPhone-nak a terjesztése. Az iPodok sikerét követően az Apple 2007. január 9-én San Franciscóban jelentette be az iPhone-t, mely a júniusi amerikai debütálás után még abban az évben az európai piacon is megjelent.

 • 1997. július 9.

  Az Apple Computer bejelenti, hogy távozik a cég egy évvel korábban kinevezett vezetője, Gilbert Amelio, aki sikertelenül próbálkozott a megrendült helyzetű vállalat talpra állításával. Számos kudarca mellett Amelio volt az, aki az Apple-től egy évtizeddel korábban távozott Steve Jobs cégét, a NeXT-et felvásárolta, majd az őt pozíciójában felváltó szakembert tanácsadónak szerződtette.

 • 2005. augusztus 2.

  Az Apple piacra dobja forradalminak szánt új perifériját, a Mighty Mouse egeret. A vezetékes (egy évvel később már vezeték nélküli) formában kínált eszköz változást jelentett az Apple gyakorlatában: a náluk megszokottól eltérve többgombos egérre váltottak, ám az egér mégis sajátosan „Alma-termék” maradt: érintésérzékelőkkel látták el, valamint szabadon konfigurálhatóvá tették a gombokat, s a konstrukció lehetővé tette, hogy jobb- és balkezesek egyformán használhassák.

 • 1950. augusztus 11.

  A kaliforniai San Joséban megszületett Steve Wozniak, aki Steve Jobsszal 1976. április elsején megalapította a modern számítástechnika egyik legfontosabb vállalatát, az akkori nevén Apple Computer Inc.-t. A mérnök Wozniak nevéhez fűződik az 1970-es években a korszakalkotó Apple I, illetve Apple II gépek megtervezése; sokak szerint ezek a fejlesztések indították el a személyi számítógépek forradalmát.

Előzmények

 • 2001. március 24.

  Megjelenik az Apple Mac OS X operációs rendszerének első változata, a 10.0-s verzió, mely a Cheetah (gepárd) kódnevet kapta (a Mac OS X-eseket azóta is hagyományosan nagymacskákról nevezik el, a 10.02-es óta hivatalosan, kereskedelmileg is). Az ekkor induló széria legfontosabb újdonsága az volt, hogy a rendszert Unix-alapokra helyezték: a fejlesztést az OpenStep, a Mac OS 9 és a BSD alapjain kezdték el a Rhapsody projekt keretein belül.

 • 1999. március 16.

  Az Apple Computer kiadja a Steve Jobs korábbi cégnél, az Apple által felvásárolt NeXT-nél elkezdett fejlesztésre épülő Mac OS X Server 1.0-s verzióját, illetve a korábban Rhapsody kódnéven futó Mac OS X fejlesztőknek szóló előzetesét.

 • 2010. január 27.

  Steve Jobs, az Apple alapító-vezérigazgatója a San Franciscó-i Yerba Buena Arts Centerben bemutatta a cég új termékét, az iPad táblagépet. Az ez esetben valóban forradalminak nevezhető új készüléktípus árusítását májusban kezdték meg, induló ára – felszereltségtől függően – 499-829 dollár volt.

 • Csúcsot döntött az Apple

  Ennyi iPod még sosem fogyott, mint az év végi hajrában. Válság? Milyen válság?