Hirdetés

1950. augusztus 11.

A kaliforniai San Joséban megszületett Steve Wozniak, aki Steve Jobsszal 1976. április elsején megalapította a modern számítástechnika egyik legfontosabb vállalatát, az akkori nevén Apple Computer Inc.-t. A mérnök Wozniak nevéhez fűződik az 1970-es években a korszakalkotó Apple I, illetve Apple II gépek megtervezése; sokak szerint ezek a fejlesztések indították el a személyi számítógépek forradalmát.

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

 • 1997. szeptember 16.

  Az Apple társalapítója, Steve Jobs 12 évi távollét után ideiglenes vezérigazgatóként újra csatlakozik a vállalathoz. A váltásra azért került sor, mivel a korábbi vezető, a Jobs NeXT nevű cégét is felvásárló Gil Amelio irányítása alatt az Apple katasztrofális üzleti eredményeket produkált.

 • 1985. szeptember 16.

  Az Apple társalapítója, Steve Jobs lemond a cég elnöki tisztéről, miután az általa a Pepsitől a vállalathoz csábított vezérigazgatóval, John Sculley-val való viszonya végleg elmérgesedett. Jobs még ezen a napon bejelentette, hogy NeXT néven új céget alapít.

Előzmények

 • 2005. augusztus 10.

  Az amerikai szabadalmi hivatal elutasította az Apple kérelmét, melyben a nagy sikerű zenelejátszó, az iPod felhasználói felületének kívántak védelmet biztosítani. A hivatal indoklása szerint John Platt, a Microsoft Research szakembere már 2002-ben benyújtotta kérelmét, amely médiafájlokból álló lista generálására vonatkozott. Ezzel mintegy öt hónappal előzte meg az Apple vezetését, amely még abban az évben szerette volna szabadalmaztatni az iPod többfunkciós gombját.

 • 1976. április 1.

  Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne megalapítják az Apple I személyi számítógép terjesztésére az Apple Computer Inc. elnevezésű vállalkozást. A cég később lecserélt logóját Wayne találta ki, áprilisban bemutatott első termékét Wozniak tervezte, az értékesítés Jobs ötlete volt. A júliustól 666,66 dollárért árusított, fadobozba épített Apple I-ből 200 darabot gyártottak.

 • 1955. február 24.

  Green Bayben, az USA Wisconsin államában megszületett Steven Paul Jobs, az Apple egyik alapítója. A milliárdossá lett cégvezető Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen 1976-ban hozta létre az Apple Computert, amely az irányítása alatt dobta piacra korai történetének legsikeresebb termékét, az Apple Macintosh számítógépet, majd az ezredforduló után az iPod zenelejátszót, az iPhone-t és az iPadet.

 • 1977. január 3.

  Az 1976. április elsején Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne által alapított Apple részvénytársaság lesz, s a cég Jobs garázsából átköltözik egy cupertinói épületbe.