2007. június 29.

Elindult az Apple internetezési képességgel is rendelkező, multimédiás mobiltelefonjának, az iPhone-nak a terjesztése. Az iPodok sikerét követően az Apple 2007. január 9-én San Franciscóban jelentette be az iPhone-t, mely a júniusi amerikai debütálás után még abban az évben az európai piacon is megjelent.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • 2005. augusztus 2.

    Az Apple piacra dobja forradalminak szánt új perifériját, a Mighty Mouse egeret. A vezetékes (egy évvel később már vezeték nélküli) formában kínált eszköz változást jelentett az Apple gyakorlatában: a náluk megszokottól eltérve többgombos egérre váltottak, ám az egér mégis sajátosan „Alma-termék” maradt: érintésérzékelőkkel látták el, valamint szabadon konfigurálhatóvá tették a gombokat, s a konstrukció lehetővé tette, hogy jobb- és balkezesek egyformán használhassák.

  • 2005. augusztus 10.

    Az amerikai szabadalmi hivatal elutasította az Apple kérelmét, melyben a nagy sikerű zenelejátszó, az iPod felhasználói felületének kívántak védelmet biztosítani. A hivatal indoklása szerint John Platt, a Microsoft Research szakembere már 2002-ben benyújtotta kérelmét, amely médiafájlokból álló lista generálására vonatkozott. Ezzel mintegy öt hónappal előzte meg az Apple vezetését, amely még abban az évben szerette volna szabadalmaztatni az iPod többfunkciós gombját.

Előzmények

  • 1993. június 1.

    Egy amerikai bíróság az Apple által a Hewlett-Packard és a Microsoft ellen indított perben első fokon úgy döntött, hogy a Microsoft nem sértette meg az Apple szerzői jogait, mivel a Windows grafikus felhasználói felületének elemeiből 90 százalék abból a licencből származik, melyet a Microsoft 1985-ben megvásárolt az Apple-től.

  • 2003. április 28.

    Az Apple elindítja online zeneboltját, az iTunes Music Store-t. A cég egyik legsikeresebb, sőt médiatörténelmet író vállalkozása már az első héten bizonyított: egymillió dalt adtak el az internetes szolgáltatás segítségével.

  • 1984. április 24.

    Az Apple egy kiállításon bemutatta Apple IIc típusú, első kompakt számítógépét. Az ekkor kiállítot IIc-ben egy 1 MHz-es 65C02 processzor működött, 128 KB-os RAM-ot építettek bele, mely opcionálisan bővíthető volt 1 MB-ra. Fontos kiegészítői voltak az 5,25-ös floppymeghajtó és az egér.

  • 1976. április 1.

    Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne megalapítják az Apple I személyi számítógép terjesztésére az Apple Computer Inc. elnevezésű vállalkozást. A cég később lecserélt logóját Wayne találta ki, áprilisban bemutatott első termékét Wozniak tervezte, az értékesítés Jobs ötlete volt. A júliustól 666,66 dollárért árusított, fadobozba épített Apple I-ből 200 darabot gyártottak.