Az Apple árnyékában kullog a Google új arcfelismerője

Érdekes információk láttak napvilágot arról, hogy milyen utat jár be a Google és a Pixel mobiljai az arcfelismerés kapcsán – sok dolgot megmagyaráztak a most kitálalt belsős források.

Érthetetlen volt, hogy egy olyan vállalat, mint a Google, miért nem boldogul a mobiljainál az arcfelismeréssel az utóbbi években. Végül a nemrég bejelentett új, Pixel 7 mobiloknál újra elhozták ezt a funkciót, de sok kompromisszummal. Erről és színfalak mögötti részletekről tálalt ki három korábbi dolgozó.

Hirdetés

Állítólag a Pixel 7-nél bevetett új, Google-féle arcfelismerés közel sem olyan jó, mint az Apple Face ID-ja, nem működik jól kevés fényben, ráadásul könnyebben átverhető. A Google nem is engedi használni mobilfizetéshez és appokba való bejelentésekhez.

A Google állítólag azért szigorúbb az arcfelismerés kapcsán, mert kérdéseket vet fel annak teljesítménye, főleg sötétebb bőrszín mellett. A 2019-es, arcfelismerésre legutóbb képes Pixelek óta komoly tesztelések és fejlesztések zajlottak.


[+]

A Google hivatalosan annyit közölt egyébként, hogy a fejlett gépi tanulási modellek arcfelismerésben való alkalmazásának köszönhetően az új Pixel 7-ekre visszatér az arcfelismerés, de ezúttal kicsit másképp.

A Google hosszú évek óta foglalkozik az arcfelismeréssel, azonban a mostani források szerint akkor került hatalmas nyomás alá, amikor az Apple 2017-ben előállt a Face ID-val. A Google addig ugyanis nem tudott olyan rendszert összerakni, ami egyszerre volt gyors és átverhetetlen (fotókkal vagy élethű másolatokkal). Kísérleteztek mosolygási vagy kacsintási feloldással, ami bizonyította volna, hogy az illető „él és igazi”, de a használati élmény lassú és körülményes volt.

A mélységérzékelőt és infrakamerát felvonultató TrueDepth-alapú Apple Face ID-ra állítólag azzal válaszoltak a Google vezetői, hogy a Pixel 4 szériába rivális technolóiával álltak elő, infraalapú, mélységérzékelős uDepth rendszerrel. Ez sötétben is jól működött, de nagyon drága volt. A források szerint mivel az Apple elad évi 240 millió iPhone-t, ezért kedvezményekkel jutott alkatrészekhez. A Google az évi néhány millió mobiljához viszont nem kapott ilyesmit, ezért költségmegfontolási okokból került ki a uDepth a Pixel 5-ből 2020-ban.


[+]

Azt is mondják a korábbi dolgozók, hogy a Google a Pixel 6 szériánál azért sem lelkesedett az arcfelismerés ötletéért, mert a helyzetet a maszkviselés nehezítette, és inkább tovább koncentráltak a kutatásokra.

Csoda azonban a költségek alacsonyan tartása miatt így sem történt: a Pixel 7 mobilok arcfelismerése az előlapi kamerára épít, de átverhető. A Google szerint ennek esélye (például egy fotó használatával) nagyobb mint 20 százalék, és az ilyen rendszerek akkor biztonságosak, ha 7 százalék alatt marad az átverhetőség esélye. A kevés fény a napszemüveg is gondot okoz, így a Google szerint a biztonságos alternatíva továbbra is az ujjlenyomat-olvasás maradt.

Azóta történt

Előzmények