Indiának nem tetszik, amit a Google csinál az Androiddal

A helyi versenyhatóság elrendelte, hogy a Google másképp közelítsen az Androidhoz, továbbá 161,95 millió dolláros bírságot is kiszabott a versenyellenes gyakorlatok miatt.

Az USA, az EU, Nagy-Britannia és India megszámlálhatatlan trösztellenes és versenyellenes ügyben vizsgálódik a big tech szereplők, köztük a Google ellen is. India versenyhatósága egy ilyen ügy kapcsán most elrendelte: a Google köteles másképp közelíteni az Android platformjához, továbbá versenyellenes gyakorlatok miatt 161,95 millió dollárnyi bírságot is kiszabott a cégre.

A hatóság szerint a Google visszaélt domináns piaci helyzetével az online keresések, az alkalmazásbolt terén, hogy appjainak helyzetét védje, például a böngészős vagy online videós piacon. A mobilgyártókkal kötött árbevételi megállapodásokat is korlátozták, amelyek segítettek a Google-t kizárólagos keresőként fenntartani.

Ez az ügy 2019-ben robbant ki Indiában, de van egy hasonló Európában is, ahol 5 milliárd dolláros büntetést kapott a cég azért, mert kényszerítette a gyártókat az appjai előretelepítésére az androidos eszközökön. Az indiai hatóság elrendelte, hogy nem lehet visszatartani a felhasználókat az előretelepített appok törlésétől, továbbá lehetővé kell tenni a keresőmotor kiválasztását a mobil első beállításakor.

Az Indiában használt 600 millió okostelefon 97 százalékán Android fut a Counterpoint Research adatai alapján, ezért az ügy jelentősnek számít.

A Google szerint a döntés nagy visszalépés lesz az országban a felhasználók és a cégek számára, ugyanis az Android több választást tett lehetővé, továbbá sikeres üzletek ezreit támogatja. A versenyhatóság döntése a cég szerint komoly biztonsági kockázatokat eredményez az Android biztonsági funkcióiban bízó indiaiak számára, továbbá felemeli a helyi készülékárakat.

Azóta történt

Előzmények