A Spotify bepanaszolta az Apple-t az EU-nál

A Spotify és több mint 30 másik tech cég együtt tett panaszt az Apple ellen, mert szerintük az App Store-változtatások nem felelnek meg a DMA-nak.

Több mint 30 tech cég és szervezet, köztük a Spotify fogalmazott meg egy panaszt az Apple ellen: állításuk szerint az App Store tervezett változtatásai nem felelnek meg az EU új versenyjogi törvényének, a big tech-re szabott DMA-nak, sőt, valójában növelik az appfejlesztők fölötti uralmat.

A Spotify és más cégek régóta támadják az Apple-t a téma kapcsán, a cég és az alkalmazásbolt irányelveit tisztességtelennek nevezik.

Az EB-hez benyújtott levélben konkrétan úgy fogalmaznak, hogy az Apple új szabályzata nem elég, hogy nem felel meg a törvénynek, de még gúnyt is űz abból.

Március 7-től kötelező a DMA-nak megfeleljen az Apple, így könnyebb lehet az európai felhasználóknak mozogni a rivális szolgáltatások között.

Az Apple eddig akár 30 százalékos díjat is kérhetett az App Store-ban szereplő fejlesztőktől, továbbá a saját fizetési rendszerének használatát írta elő. Most jönnek az alternatív alkalmazásboltok és a külsős fizetési rendszerek, de technológiai alapdíj mellett (50 eurocent felhasználónként, évente). A mostani vádak szerint az új díjstruktúra fenntartja, sőt, erősíti az Apple uralmát a fejlesztők fölött. A levelet az Epic Games és a Deezer is aláírták.

Thierry Breton EU-biztos januárban kemény fellépést ígért, amennyiben az Apple változtatásai nem megfelelőek.

Azóta történt

Előzmények