Az Apple már indulás előtt a kukába dobta az Epic alkalmazásboltját

Új EU-s törvények ide vagy oda, az Apple gondoskodott róla, hogy az Epic nagyon vágyott, saját alkalmazásboltja ne indulhasson el.

Az Apple tovább fokozta a feszültséget az Epic Games és maga között, a hosszú ideje tartó, mérges viszony után. Lényegében meggátolta ugyanis abban a játékfejlesztőt, hogy saját alkalmazásboltot indítson Európában az iPhone és iPad készülékekre.

A két cég 2020 vitázik, az Epic akkor kezdte el sérelmezni az Apple akár 30 százalékos hozzájárulási díjait az in-app vásárlásokban, szerintük ez sérti a trösztellenes törvényeket az USA-ban. Azóta számos nagy mérföldkő volt a két fél jogi vitáiban.

A big tech cégeknek most az EU által előírt kötelező változtatások okoznak fejfájást, de az Apple feje azért is fáj, mert az iPhone-ok kereslete Kínában idén jócskán megzuhant (az első 6 hét alatt 24 százalékkal csökkentek az eladásaik az országban éves szinten), a cég árfolyama idén 12 százalékkal esett, miközben a legtöbb nagy tech cég értéke kilőtt. A hatóságok és a versenytársak mindent megtesznek, hogy rivális alkalmazásboltok induljanak az Apple készülékeken, ez értelemszerűen az almás cég nyereségére is fenyegetés, továbbá fellazítja a vállalat irányítását a platformjai fölött. A DMA-nak ezen a héten már meg kell feleljen az Apple is, így többek között jönnek a külsős alkalmazásboltok. Az EU nem viccel, ezt mutatja, hogy hétfőn 1,84 milliárd euróra büntették az Apple-t, amiért a zenei streamingpiacon elnyomják a versenyt az App Store korlátozásaival.

Persze az Epic is előnyt kovácsolt volna a DMA-ból, de az Apple keresztülhúzta a számtásait, ugyanis az Epic múltbeli szabályszegéseire hivatkozva leállította a cég új, Svédországban létrehozott fejlesztői fiókját. Ezen keresztül akartak az iPhone-okra visszatérni, saját alkalmazásbolttal, Európában, az Apple eszközein. Ezeket a boltokat viszont az Apple engedélyezi a törvény alapján.

Fejlesztői fiók nélkül appot terjeszteni sem lehet, korábban pedig 2020-ban mondott vissza ilyen Epic-fiókot az Apple, amikor a fejlesztő megszegte az in-app fizetési szabályokat, végül az App Store-ból is száműzték.

Az Apple szerint a bírósági döntések igazolják, hogy saját belátásuk alapján függeszthetnek fel Epic-fiókokat a korábbi szabálysértések fényében. Az Apple közölte, az Epic múltbeli és jelenkori viselkedése miatt él is ezzel a jogával.

Az Epic szerint az Apple így a legnagyobb esetleges versenytársát lövi ki az App Store-nak, ami a DMA súlyos megsértése, és mutatja, hogy az Apple nem akar valódi versenyt az iOS-en.

Az Apple a januári ígéretében úgy fogalmazott, hogy március 7-től engedélyezheti az alternatív alkalmazásboltokat iPhone-ra, és a saját in-app fizetési rendszerük használata sem lesz kötelező. Alaptechnológiai díj megfizetése (50 eurocent felhasználónként, évente) viszont igen.

Azóta történt

Előzmények