Kiakadt, majd árat emelt a francia streamingadó miatt a Spotify

A franciák a helyi zenészeket segítenék egy új streamingadóval. A Spotify felháborodott, megegyezni nem sikerült, így árakat emelnek.

Mostanában mindegy, hogy milyen területen milyen kompromisszumos megoldás születik, az egyre fokozódó ellentéteknek mindig a fogyasztók isszák meg a levét. Erre jó példa, hogy a Spotify közölte: árakat emel Franciaországban egy új streamingadó miatt, amely szerintük nem éri el a célját.

A francia kormány tavaly összerakott, idéntől érvényes 1,2 százalékos streamingadója állítólag a zenészeket és az alkotásaikat segítené. A Spotify nagy erőkkel lobbizott, hogy ezt lefújják, most jelezték is csalódottságukat, hogy ez nem sikerült. Közölték, hogy minden francia felhasználó előfizetései díját megemelik, így az EU-n belül ők fizetik majd a legmagasabb összeget.

A Spotify szerint az adó félrevezető, nem segíti a zenegyártást, csak a hallgatók kárára a CNM-nek kedvez (National Music Centre). A kormány 15 millió eurós bevételt vár a húzástól idén, a feltörekvő művészeket segítené, főleg a hazai, külföldi sikerre pályázókat. A Spotify kritikáit visszautasítják, szerintük nem a CNM-et finanszírozza az adó, hanem az alkotást és a sokszínűséget.

Azóta történt

Előzmények