A koreai bírák mind az Apple-t, mind a Samsungot megbüntették

Habár az Apple és a Samsung között világszerte folyó szabadalmi perekben már sokféle ítélet született, egy dél-koreai bíróság ma kihirdetett határozatához hasonló még nem volt: a bíróság mindkét felet elmarasztalta, és csekély mértékű kártérítést állapított meg, illetve árusítási korlátozást rendelt el – számolt a döntésről a The Wall Street Journal.

Az ítélet megállapítja, hogy az Apple két Samsung-, a Samsung pedig egy Apple-szabadalmat sértett meg mobil eszközei gyártásánál. Két esetben viszont elutasították a kereseteket: egyrészt kimondták, hogy a konkurens készülékek nem hasonlítanak annyira egymásra, hogy az összezavarja a vásárlókat, illetve a minden eljárásban terítéken lévő szabadalommal kapcsolatban megállapították, hogy a Samsung az ikonok kialakítása során nem sértette meg az Apple jogait. A Journal a határozatot „szimbolikusan fontosnak” nevezi, mivel a rendelkezések alapján egyik fél sem jutott a dél-koreai bíróság előtt akkora előnyhöz, hogy azt felhasználja a szintén az ezekről a szabadalmakról szóló, jelenleg is folyó nagy amerikai perben.

Ami a számokat illeti: az Apple 17 650 dollárnyi vont köteles fizetni egyenként mindkét szabadalomsértés után, a Samsungnak pedig 22 ezer dollárnyi kártérítést kell kifizetnie (eredetileg mindkét fél 90 ezer dollárnyit követelt).

Az ítélet kimondja, hogy a Samsung a görgetési módot, az úgynevezett „bounce-back” Apple-megoldást használta jogtalanul, míg az iPhone gyártója két, a vezeték nélküli adatátvitelre vonatkozó Samsung-technológia használatához nem kért engedélyt.

A Dél-Koreára érvényes korlátozás szerint az Apple nem árulhatja az iPhone 4 és az iPad 2 termékeket, míg a Samsung esetében a Galaxy S, a Galaxy SII, valamint a Galaxy Nexus okostelefonok, illetve a Galaxy Tab és a Galaxy 10.1 táblagépek forgalmazását tiltották meg.

A különösen soká elhúzódó dél-koreai eljárás után a feleknek még megvan a lehetőségük a fellebbezésre, és az itteni jogi rendszer szerint, ha ez megtörténik, akkor a teljes ügyet újratárgyalják, nemcsak a kifogásolt elemek kerülnek újra elő.

Azóta történt

Előzmények