Kiütéses Apple-győzelem a Samsung elleni nagy perben

Habár az ügy hordereje miatt a legtöbben elhúzódó eljárásra számítottak, az Apple és a Samsung egyesült államokbeli szabadalmi perében három nap tanácskozás után tegnap megszületett az első döntés, és e szerint az esküdtszék az Apple keresete szinte minden pontjának helyet adott, és egymilliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a Samsungot.

Ahogy a mellékelt jegyzőkönyvből is látható, az esküdtszék úgy találta, hogy az Apple a kereset majdnem minden pontjában sikerrel bizonyította, hogy a Samsung jogtalanul használt fel szabadalommal védett megoldásokat, viszont az Apple ügyvédei a versenyszabályok megszegését, illetve a FRAND licencfeltételek helytelen felhasználását, be nem tartását nem tudták igazolni. A másik oldalról hasonlóképp, az esküdtek úgy látták, hogy a Samsung védekezésként felhozott érvei nem voltak helytállóak.

AppleVs.SamsungAmendedVerdict

Az első kilenc konkrét kérdésben szereplő szabadalomnál az esküdtek csak bizonyos készülékek esetében állapították meg, hogy nem történt szabadalomsértés. Két szabadalom kivételével azt mondták ki, hogy az Apple sikerrel bizonyította, hogy a Samsung illegális tevékenysége szándékos volt. Az úgynevezett „trade dress” szabadalmak esetében szinte kivétel nélkül az Apple-nek adtak igazat, vagyis elfogadták, hogy a cég által használt formatervezési megoldások egyediek, és a legtöbb esetben védettnek számítanak. A Samsung viszontkereseteit elutasították.

A bíróság az esküdtszék határozata alapján a Samsungot – az Apple által korábban követelt összeget (2,5 milliárd dollár) mérsékelve – 1,05 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezte. Kisebb baki is csúszott az ítélethirdetés folyamatába, ugyanis a Samsung ügyvédei figyelmeztették Lucy Koh bírónőt, hogy a kártérítés kiszámításánál két olyan szabadalmat, illetve készüléket is figyelembe vettek, mely az eredeti keresetben nem szerepelt, így a bírónő exkuzálta magát, majd kétmillió dollárral csökkentette az összeget.

Győzelem vagy botrány?

Az Apple hivatalos közleményében elsöprő győzelemként és az igazság diadalaként értékelte az ítéletet: „Az Apple és a Samsung közötti per sokkal többről szólt, mint a pénz vagy a szabadalmak. Az eljárás az értékekről szólt. Az Apple igen nagyra értékeli az eredetiséget és az innovációt, az életünket tettük arra, hogy a világ legjobb termékeit állítsuk elő. És ezeket a termékeket azért gyártjuk, hogy örömet okozzunk a vásárlóknak, nem pedig azért, hogy botrányos módon lemásolják őket.”

A Samsung természetesen egészen másképp látja a helyzetet, szerintük ez nem az Apple győzelme, hanem az amerikai fogyasztók veresége. Úgy vélik, a jövőben kisebb lesz a választék, kevesebb innovatív termékből választhatnak a vásárlók, és ezekért is magasabb árat kell majd fizetniük. Azt is ígérik, hogy még nem adják fel a küzdelmet, mivel lehetetlen helyzet az, hogy a szabadalmi szabályozást úgy tudja manipulálni egy vállalat, hogy a például a téglalap alak monopolizálásával gátolja az innovációt.

Folyt. köv.

Sok szakértő szerint súlyos következményei lehetnek az Apple győzelmének, hiszen a Samsungnak nemcsak a kártérítést kell átutalnia, hanem nyilvánvalóan olyan licencdíjakat kell majd az Apple-nek fizetniük, melyeket végső soron a fogyasztókon kell majd behajtani. A másik, amire figyelmeztetnek, hogy a Samsung elleni siker után az Apple jogászai valószínűleg az androidos iparágat veszik célba hasonló nehéztüzérséggel.

És még egy nagyon súlyos kérdés, mivel most csak a kártérítési ügy záródott le. Az egymilliárd dollár ugyan nagy összeg, de messze nem küldi padlóra a Samsungot, ám bármiféle, akár ideiglenes amerikai embargó már komoly károkat okozhat nekik. És erről szólnak a jövő hónapban tartandó meghallgatások, amelyeken az Apple esetleges következő céljáról lesz szó, vagyis arról, hogy követelnek-e bármilyen formában kereskedelmi korlátozást a Samsung termékeivel szemben az Egyesült Államok területén.

Azóta történt

Előzmények