Jogellenesnek ítélte az Apple adatgyűjtését egy német bíróság

Az adatvédelemre különösen kényes Németországban most egy újabb informatikai vállalatot marasztalt el egy berlini bíróság, amikor kimondták, hogy a felhasználói szerződések több pontja is sérti a német adatvédelmi törvényeket.

Az eljárást a szövetségi fogyasztóvédelem kezdeményezte, akik eredetileg úgy ítélték meg, hogy az Apple német weboldalán olvasható szerződés 15 pontja tartalmaz olyan feltételeket, amelyek elfogadhatatlanok. Hetet ezek közül időközben módosítottak, így a bíróság a maradék nyolcat vizsgálta meg, és úgy találták a fogyasztóvédelmi szövetség aggályai megalapozottak. A döntés szerint ezek a pontok hátrányosak a fogyasztók számára, és megsértik a német adatvédelmi rendelkezéseket.

A kifogásolt pontok más esetekben is előkerültek már, ezek ugyanis az adatgyűjtésről szólnak. A berlini bíróság most azt állapította meg, hogy jogszerűtlen a felhasználók „teljes körű hozzájárulását” kérni adataik gyűjtéséhez, ugyanis Németországban csak akkor lehet ezt megtenni, ha minden egyes esetben, minden egyes szolgáltatásnál kéri a vállalat a felhasználó beleegyezését, akit kötelesek részletesen tájékoztatni arról is, hogy a vállalat hogyan használja fel az adatokat.

Az Apple felhasználói szerződése ezeknek a feltételeknek nem felelt meg, így hozzájárulás nélkül gyűjtenek neveket, címeket, e-mail címeket, telefonszámokat, melyeket aztán a szerződés értelmében harmadik feleknek is kiadnak – ez utóbbi szintén törvénytelen a bíróság szerint. Azt is jogellenesnek ítélték, hogy az Apple és „a velük kapcsolatban álló vállalkozások” a begyűjtött adatokat összevethetik más forrásokból szerzett információkkal, hogy aztán ezeket a „profilokat” kereskedelmi célokra használják fel.

A bíróság emellett aggályosan találta az is, hogy az Apple a helyfüggő szolgáltatások menedzselése céljából anonim módon gyűjt adatokat, ezért ezt (nyomkövetésnek minősítve) nem engedélyezik. Ez utóbbi döntés igen szigorúnak számít, mivel a helyfüggő hirdetési és egyéb szolgáltatások a közelmúlt legdinamikusabban fejlődő kereskedelmi területei közé számítanak, ám ha még anonim módon sem lehet a szükséges adatokat (pl. tartózkodási hely) felhasználni, akkor az gyakorlatilag a betiltásukat jelenti.

Az borítékolható, hogy az Apple nem fogadja el a döntést, és fellebbezni fognak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények