Kalapács alatt az Apple I egyik utolsó működő példánya

Hirdetés

Több százezer euróért kelhet el a Breker német aukciósház május 25-ei árverésén egy még mindig működő Apple I számítógép, írta meg a Computerworld. Az akkor még Apple Computer néven futó cég első modelljéből mindössze 200 darabot készített Steve Wozniak és Steve Jobs a Jobs család garázsában, és 666,66 dollárt kértek érte.

A komplett csomag
A komplett csomag

A kétszázból mára csak hat darab maradt működőképes állapotban, ezek egyike kerül nemsokára kalapács alá 115 200 dolláros kikiáltási áron, és szakértői becslések szerint 261 ezer és 392 ezer dollár között kelhet majd el. A csomagban a számítógép és az eredeti kézikönyv mellett egy Steve Jobs által írt levél is van, melyben az Apple II 4K alaplapra való fejlesztés lehetőségét ajánlja fel 400 dollár ellenében a gép eredeti tulajdonosának, Fred Hatfieldnek. Hatfield korábban a kevés Apple I-re elérhető program miatt panaszkodott Jobséknak, ezért részesült különleges bánásmódban, hiszen akkoriban nagyon fontos volt, hogy minden egyes vásárló maximálisan meg legyen elégedve a szárnyait bontogató Apple számítógépével.

Steve "Woz" Wozniak által aláírt alaplap
Steve "Woz" Wozniak által aláírt alaplap

Steve Jobs levele
Steve Jobs levele

A Breker a hitelesség kedvéért egy videót is közzétett a működésben levő Apple I-ről, a gépről készült fotókat pedig itt lehet megtekinteni.

A mostani Apple I-est tavaly novemberben egyszer már licitre bocsátotta ugyanez az aukciós ház, de akkor valamiért nem talált gazdára. Ugyanazon az aukción viszont egy másik Apple I rekord összegért, 640 ezer dollárért kelt el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények