A Nagy Testvér mindenről tud Indiában

Az indiai kormány szép csendben elkezdte üzembe helyezni a Központi Megfigyelő Rendszert, aminek segítségével a kormányszervek gyakorlatilag bármilyen információhoz hozzáférhetnek, ami az ország telekommunikációs hálózatán forog, írja a The Times of India.

Az indiai kormány a 2008-as mumbai robbantások után számos törvénymódosítás mellett kezdett neki a lehallgató rendszerek fejlesztésének. A 2000-ben elfogadott, és legutóbb 2011-ben módosított Információtechnológiai Törvény meghatározott kormánytisztviselőknek lehetőséget ad arra, hogy belehallgathassanak telefonbeszélgetésekbe, és elolvassanak leveleket, szöveges üzeneteket.

Bár a kormány azt ígéri, hogy az eddig 74 millió dollárba kerülő rendszert csak törvényes keretek között, indokolt esetekben (például terrorizmus gyanúja) fogják használni, az országban sokan aggódnak amiatt, hogy innentől kezdve a hatalom gyakorlói abba néznek vagy hallgatnak bele, amibe csak akarnak. A legfelsőbb bíróság munkatársa szerint a kormány példátlan hatalmat adott magának, és a rendszer „félelmetes mértékű visszaélésre” ad lehetőséget”. Hozzátette, hogy a kormány eddig alig adott ki információt arról, hogy tulajdonképpen mit is fognak megfigyelni és milyen feltételek mellett.

Az aggodalmak nem alaptalanok. Az országban közismerten nagyon magas a korrupt tisztviselők aránya, és a cenzúra sem ismeretlen az indiai internetezők előtt (akik mintegy százmillióan vannak). A Google Átláthatósági Jelentése szerint a tavalyi év második felében 2540 kifogásolt tartalom eltávolítását kérték az indiai kormányszervek, ami az előző félévhez képest 90%-os növekedés.

A rendszer a tervek szerint 2014 augusztusára lesz teljesen kész.

Azóta történt

Előzmények